Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
diaxeiristiki forum2015 F558975314

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 18ο Forum Ανάπτυξης 2015

Στη σύνδεση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με την «πηγή» των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στις Βρυξέλλες, αλλά και στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων που να απαντούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αποσκοπεί η διοίκηση του φορέα.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας χαιρετίζοντας την εκδήλωση που διοργάνωσε η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Πράξη», το μεσημέρι της Κυριακής 22-11-15, στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2015 – 18ο MONEY SHOW Πάτρας, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».

Η επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της Διαχειριστικής, η εμπειρία των στελεχών της μετά από την υλοποίηση αρκετών προγραμμάτων, αλλά κυρίως η γνώση των αναγκών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αποτελούν εχέγγυα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα αποτελέσματα του έργου της Διαχειριστικής παρουσίασε αναλυτικά η Διευθύντρια Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου, δίνοντας στο φως της δημοσιότητας απολογιστικά στοιχεία. Η Διαχειριστική, όπως είπε, υλοποίησε 15 δράσεις περιφερειακών προγραμμάτων και επωφελήθηκαν 5.116 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 604 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 3.000 αφορούσαν νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν την τελευταία 3τία και εκταμιεύθηκαν 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.

Το πρόγραμμα που «σάρωσε», όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Πετροπούλου, ήταν αυτό που αφορούσε στην ενίσχυση των ΜμΕ, το οποίο ξεκίνησε το 2012, στην καρδιά της κρίσης! Αφορούσε μεγάλη γκάμα επιλέξιμων δαπανών και σημείωσε μεγάλο ποσοστό απορρόφησης. «Πάνω από το 35% των επιχειρηματιών υλοποίησαν το έργο τους το 2013 -2014 και άμεσα υπήρξε ρευστότητα. Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το πρόγραμμα με τη μικρότερη ζήτηση αφορούσε στην πράσινη οικονομία και τον πράσινο τουρισμό!

Η κυρία Πετροπούλου επεσήμανε πως το Υπουργείο θα πρέπει να επιδοτεί και τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις, τόνισε πως η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Κλείνοντας, κατέδειξε ως καταλυτική τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων για την ενίσχυση των ΜμΕ.

Ο Προϊστάμενος Γ.Δ. Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Δημήτριος Καραβίδας, κατά την ομιλία του σκιαγράφησε τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας αλλά και το παραγωγικό προφίλ της περιοχής μας, πάνω στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν ευέλικτα και καινοτόμα προγράμματα που θα απευθύνονται σε τοπική επιχειρηματικότητα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ενόψει της επόμενης διαχειριστικής περιόδου, ο κ. Καραβίδας ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε προγράμματα νέας γενιάς.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλοι εξήραν την αποτελεσματική συνεργασία με γνώμονα την διαφάνεια και την αξιοκρατία της Διαχειριστικής και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στην υλοποίηση των προγραμμάτων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το 2014 να καταγράφεται μια μικρή αύξηση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στην περιοχή μας, παρά το δυσμενές οικονομικό τοπίο.

Πηγή: forumanaptixis.gr

 

Previous Αλ. Χαρίτσης: Η ενίσχυση της απασχόλησης πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας