Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
vouli2015 F 301942806

Ολική απελευθέρωση των εγγυημένων δανείων

Στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε τελικά η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή, τα δάνεια αυτά, για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Χωρίς προστασία βρίσκονται πλέον και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε χαρακτηριζόμενες ευάλωτες ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και θύματα λοιπών φυσικών καταστροφών). Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων το οικονομικό επιτελείο επιδίωκε την εξαίρεσή τους, ωστόσο η επιμονή των δανειστών για ολική απελευθέρωση των εγγυημένων δανείων ήταν αυτή που έγειρε την πλάστιγγα.

Με την ίδια τροπολογία επιδεινώνεται και η θέση όσων τελούν υπό καθεστώς προστασίας έως τις 31/12/2017 και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το χρονικό όριο της προστασίας για την πώληση ή τη μεταβίβασή τους, με τη χθεσινή τροπολογία αίρεται η πρόνοια του νόμου 4389/2016, βάσει της οποίας για τα δάνεια αυτά δεν επιτρεπόταν η αλλαγή διαχειριστή. Πλέον, τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ανατίθεται προς διευθέτηση και είσπραξη σε εταιρείες διαχείρισης, ωστόσο η κυριότητά τους θα παραμένει στην τράπεζα που τα χορήγησε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος, δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών.

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Μαρτίου του 2016 το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου ανερχόταν στα 13,703 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 7,492 δισ. ευρώ αποτελούσαν κρατικές εγγυήσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων:
  • τα 6,515 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς,
  • τα 907 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα και
  • τα 71 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Προς τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης το ύψος των δανείων ανερχόταν στα 6,211 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

  • τα 2,997 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις,
  • το 1,576 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και
  • το 1,638 εκατ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκ των δανείων αυτών τα «κόκκινα» είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου κατέχει η τελευταία κατηγορία, που αφορά τα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

 naftemporiki.gr

Previous Τα 24 σημεία-κλειδιά του νέου επενδυτικού πλαισίου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας