Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
oland rentsi F1051856272

Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – Ρέντσι: Λύση για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Η Αθήνα και οι διεθνείς δανειστές της πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία, ώστε να αποτραπεί μία χρεοκοπία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και κάθε μέρα μετράει.

«Οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ολάντ τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται μία οριστική συζήτηση, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις.

«Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι περνά ώρες στο τηλέφωνο, την περίοδο αυτή, μιλώντας για την υπόθεση της Ελλάδας. «Το ζητούμενο είναι ο τρόπος, οι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Εμείς, στην φάση αυτή προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέντσι επεσήμανε πως όλοι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση, η οποία να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε την καλή μας διάθεση, την συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Το όλο θέμα δεν εξαρτάται μόνον από την συζήτηση για τις συντάξεις, όπως είπε και ο Φρανουά. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν μια συμφωνία, θεωρώ ότι οι συνθήκες υπάρχουν. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, συμπλήρωσε: «Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας. Αλλά τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες άλλαξαν και η χώρα μου δεν θεωρώ ότι είναι εκτεθειμένη, πλέον, σε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Previous Κομισιόν: «Καλή βάση» για τις συνομιλίες η ελληνική πρόταση
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας