Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
exoikonomisi katoikon F 69439068

Οι όροι ένταξης στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Αρκετές λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παραθέτει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Στόχος της πρόσκλησης είναι να εισφερθούν ίδια κεφάλαια από τους οργανισμούς που θα θελήσουν να πάρουν μέρος, ώστε σε συνδυασμό με κεφάλαια του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, να δημιουργηθεί ένα ταμείο δανειοδότησης για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της «Ν» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, το νέο «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προβλέπεται στην πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ, η οποία είναι η Παρασκευή 25 Αυγούστου. Επίσης, όπως αναφέρεται, η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση ακινήτων

Η πρόσκληση περιγράφει ουσιαστικά τη διαδικασία για όσους προσφύγουν σε σύναψη δανείου, κάτι που δεν θα είναι απαραίτητο στο νέο πρόγραμμα. Επίσης, για ορισμένες από τις παραμέτρους που αναφέρονται ίσως υπάρξουν μικρές αλλαγές, αν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ακόμη όμως κι έτσι πρόκειται για την πρώτη φορά που οι όροι του νέου «Εξοικονομώ» αποτυπώνονται σε ένα δημόσιο κείμενο και επομένως έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να ενταχθούν, είτε προσφύγουν σε δανειοδότηση είτε όχι.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, τα ακίνητα που θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά θα είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη. Μάλιστα, για την αναβάθμιση του συνόλου μίας πολυκατοικίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατοικία τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα είδη των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής), την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού, με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Σημαντική διαφορά του νέου «Εξοικονομώ» με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι πως τα ποσοστά της επιδότησης υπολογίζονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες, και το 50% στις δύο τελευταίες.

Ανώτατος προϋπολογισμός

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, καινοτομία του προγράμματος είναι πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να παρακάμψουν τη δανειοδότηση αν καλύψουν με δικούς τους πόρους το υπόλοιπο της δαπάνης. Αν συνάψουν δάνειο, τότε το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο και για τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες.

Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή αίτησης και ένταξης περιλαμβάνει 14 βήματα, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή της στην ειδική online πλατφόρμα. Αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να λάβει δάνειο επιλέγει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που επιθυμεί για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας, ώστε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον οργανισμό να ενημερωθεί με ηλεκτρονική επιστολή για το σχετικό αποτέλεσμα.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες ή συναινέσεις (π.χ. συνιδιοκτητών πολυκατοικίας) και έχει λάβει θετική απάντηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που έχει επιλέξει, απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή για την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Για την ολοκλήρωση της αίτησης καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία της επιθεώρησης, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους, καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Στην περίπτωση που η αίτησή του κριθεί ως επιλέξιμη, αν δεν έχει επιλέξει τη λήψη δανείου υποβάλλει δήλωση αποδοχής, ενώ αν θα δανειοδοτηθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αποτελεί και την αποδοχή συμμετοχής. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την έκδοση του δεύτερου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, τα σχετικά στοιχεία καταχωρίζονται στο σύστημα και γίνεται έλεγχος της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των χρημάτων.

naftemporiki.gr

Previous Ετήσια Έκθεση Γραφείου ΟΕΥ Μόσχας για την Οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις Διμερείς Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έτους 2016
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας