Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

ΟΑΕΕ: Μέχρι το 2016 η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Για δύο χρόνια ακόμη θα διατηρήσουν οι ασφαλισμένοι στον OAEE το δικαίωμα να πληρώνουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Με νομοθετική ρύθμιση που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ.: ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις) παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 (αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2014 που έληγε κανονικά) η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Οσοι έχουν ήδη διαλέξει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, θα διατηρήσουν το δικαίωμα για επιπλέον δύο χρόνια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσονται και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που αφορούν τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας:

  • Καθιερώνεται ηλεκτρονική διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Η διαδικασία αυτή, η οποία θα είναι απλή για τους εργοδότες ώστε να μπορούν να δηλώνουν ανά πάσα στιγμή το ωράριο των εργαζομένων, έχει μεγάλο ελεγκτικό ενδιαφέρον για τις αρχές. Μέσα από το σύστημα θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις καταστρατήγησης του νόμου, καθώς έχει εντοπιστεί το φαινόμενο εργαζόμενοι να ασφαλίζονται στα χαρτιά ως τετράωροι (προκειμένου εργοδότης και εργαζόμενος να πληρώνουν λιγότερες εισφορές) και στην πράξη να απασχολούνται ως 8ωροι. Αυτό το «παράθυρο» αναμένεται να κλείσει με το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο η δήλωση του ωραρίου θα πρέπει να προηγείται της εκτέλεσης της εργασίας.
  •  Μειώνονται αισθητά (ακόμη και κατά 50%) τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι θα «ξεχνούν» να δηλώνουν ότι εξακολουθούν να εργάζονται.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις των κατώτατων συντάξεων ή αυξήσεις στα όρια ηλικίας έδωσε την Παρασκευή 14/11 στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγιζε στην κυβέρνηση ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα» για το ασφαλιστικό με την τρόικα. «Ουδέποτε ετέθη, για την κυβέρνηση, θέμα μείωσης κατώτατων συντάξεων, ουδέποτε έχει τεθεί θέμα αλλαγής ευνοϊκών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ούτε συζητείται κάποια αλλαγή σε παραμετρικά δεδομένα του συστήματος, δηλαδή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στο ύψος των συντάξεων» τόνισε ο κ. Μπέζας, απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, που αναφέρθηκε σε σχετικές πιέσεις της τρόικας.

Ο υφυπουργός Εργασίας διέψευσε, όμως, και τις φήμες περί σύνδεσης των ενσήμων με τις παροχές υγείας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για κινδυνολογία.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα από πλευράς κυβέρνησης -ούτε ετέθη ποτέ ούτε πρόκειται να τεθεί- σύνδεσης των ενσήμων με το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που πρέπει να παρέχονται στους ασφαλισμένους» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάμε για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που οφείλει -και έτσι κάνει και έτσι θα συνεχίσει να κάνει- να παρέχει καθολική προστασία, καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους».

Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ Ροβέρτου Σπυρόπουλου για το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι τυχαίες και τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως πολιτικός «λαγός» της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση άλλα λέει στο λαό, άλλα λένε στη Βουλή οι υπουργοί και άλλες είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα» είπε ο κ. Στρατούλης και επικαλέστηκε δημοσιεύματα που αποκάλυψαν συζητήσεις για αυστηροποίηση των όρων συνταξιοδότησης και «εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω».

naftemporiki.gr

Previous Αρμόδιος για την εποπτεία του φορολογικού μηχανισμού ορίσθηκε ο Γιώργος Μαυραγάνης
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας