Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Άρτας, την Πέμπτη το μεσημέρι, μεταξύ της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Αρταίων και του Γενικού Γραμματέα ΥπΑΑΤ κ. Νίκου Αντώνογλου με θέμα «το Ακτινίδιο», συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας.
Ο κ. Χρήστος Παπάζογλου υποστήριξε πως τέτοιες συναντήσεις πρέπει να είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, και συγκεκριμένα στους επιχειρηματίες και αγρότες της περιοχής, που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για ενημέρωση και κατάθεση ερωτημάτων και προτάσεων.
Εν προκειμένου, για το ακτινίδιο επισήμανε πως πρόκειται για ένα προϊόν που δίνει και έχει τη δυνατότητα να δώσει κι ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τοπική οικονομία, αυξάνοντας το εισόδημα των πολιτών, καθώς ήδη παράγονται 60.000 τόνοι ετησίως.
Επίσης, έθεσε το ζήτημα των Σχεδίων Βελτίωσης, η προκήρυξη των οποίων έχει καθυστερήσει τρία χρόνια. Πρότεινε να περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων για ψυκτικούς θαλάμους, αποθήκες και συσκευαστήρια κάτι το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και να χουν τη δυνατότητα όλο και περισσότεροι παραγωγοί να εισέλθουν και στον κλάδο της μεταποίησης.
Ζήτησε εξάλλου, ενημέρωση για το ζήτημα των δικαιωμάτων στο πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρους και φυτά) και την εμπορία των προϊόντων παραγωγής τους, που ήδη έχουν ενσωματώσει στη νομοθεσία τους οι ΗΠΑ και ήδη συζητείται στην Ευρώπη, ώστε να μην βρεθούν εξ’ απροόπτου σε λίγα χρόνια παλιοί και νέοι καλλιεργητές. Όπως είπε, «θα πρέπει το Υπουργείο και η κυβέρνηση να δώσει την πρέπουσα προσοχή, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις και φτάσουν οι αγρότες να χάσουν την κυριότητα ακόμη και των εκτάσεων που καλλιεργούν, από αυτούς»!
Αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα της υπερφορολόγησης των αγροτών, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Δεν μπορεί η φορολογία να είναι οριζόντια για όλους, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς αλλά και στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ενεχυρίασε στο Γενικό Γραμματέα ένα υπόμνημα με τα φλέγοντα αγροτικά ζητήματα της περιοχής, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο στους αγρότες, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, αλλά και η αναβάθμιση των τμημάτων του ΤΕΙ Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής σε Γεωπονική Σχολή.