Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
imerida seda adikapnistikos1 F161306409

Ο Αντικαπνιστικός Νόμος & οι Κανόνες Υγιεινής & Ασφάλειας στα καταστήματα εστίασης αναπτύχθηκαν στην ημερίδα του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας

Εκδήλωση με θέμα «Νέοι Κανόνες Λειτουργίας Καταστημάτων  Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Αντικαπνιστικός Νόμος» πραγματοποίησε τηνΤετάρτη 28 Μαρτίου 2018 ο Σύλλογος Εστίασης Διασκέδασης Άρτας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και το Επιμελητήριο Άρτας στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας.  

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς αναφέρθηκε στον αντικαπνιστικό νόμο του 2010, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και στο εξής θα πρέπει να εφαρμοστεί ρητά από όλες τις επιχειρήσεις.

Οι υπηρεσίες της ΠΕ Άρτας τόνισε, θα προχωρήσουν σε απρόβλεπτους και σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Άρτας για την εφαρμογή και τήρηση του νόμου και θα βεβαιώνουν παραβάσεις τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καπνιστές.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος επισήμανε πως η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας, αναγνωρίζει την ανάγκη για ουσιαστική εξειδικευμένη και λειτουργική ενημέρωση των επιχειρήσεων -μελών του Επιμελητηρίου και στέκεται στο πλευρό τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αναπτύσσοντας συνεργασίες και στηρίζοντας τους κλαδικούς συλλόγους. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει εκδηλώσεις και σεμινάρια, όπως η χθεσινή, ανάλογα με τις ανάγκες, που κάθε φορά παρουσιάζονται, παρεμβαίνει σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία ή όπου αλλού απαιτηθεί μεταφέροντας τα αιτήματά τους.

Στον διαρκή αγώνα νομιμότητας των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το Δήμο, την Αστυνομία, το Τμήμα Εμπορίου, την Εφορία, το ΣΔΟΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας, το Υγειονομικό, τον ΕΦΕΤ, το ΙΚΑ, την ΑΕΠΙ και μια σειρά άλλες υπηρεσίες και εταιρείες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης κ. Γιώργος Γκανιάτσας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι καθημερινά και «καυτά».

Σε ότι αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο, τόνισε πως πρόθεση του Συλλόγου είναι να τηρηθούν οι κανόνες απαγόρευσης του τσιγάρου, υποστήριξε, ωστόσο ότι η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει κατακόρυφη πτώση του τζίρου και ζήτησε την ανοχή των υπηρεσιών, τουλάχιστον έως ότου λυθεί το ζήτημα με τους υπαίθριους χώρους. Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του παρακάλεσε να σταματήσουν οι αλληλο-καταγγελίες και να τηρηθεί η αντικαπνιστική νομοθεσία στο μέτρο του δυνατού.

Στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την πρόσφατη υγειονομική διάταξη, για τα καταστήματα εστίασης και κυρίως για τους χειριστές τροφίμων αναφέρθηκε ο περιφερειακός Διευθυντής του ΕΦΕΤ Ηπείρου. Ο κ. Μιλτιάδης Ζήκος επισήμανε πως, όποια ανοχή έχει επιδειχθεί στο παρελθόν από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ οφειλόταν στην έλλειψη προσωπικού. Υποστήριξε ωστόσο, πως στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν την Άρτα, σαρώνοντας την περιοχή και προέτρεψε τους επαγγελματίες να τηρούν τους κανόνες για να μην δέχονται πρόστιμα, τα οποία μπορούν να φτάσουν και μέχρι τις 80.000 ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς από το νόμο απαιτείται να κατέχουν βεβαιώσεις παρακολούθησης Προγράμματος Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων. Σεμινάρια ΕΦΕΤ διοργανώνει το Επιμελητήριο Άρτας και ΚΕΚ της περιοχής.

Η επόπτρια Υγείας κα Γεωργία Υγειονομάκη ενημέρωσε αναλυτικά για τον αντικαπνιστικό νόμο. Μεταξύ άλλων υπενθύμισε πως: το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Η απαγόρευση ισχύει και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Κάθε κατάστημα πρέπει να διαθέτει:

  • Σήματα στους κλειστούς χώρους- «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ».
  • Βιβλίο αναφοράς καπνίσματος θεωρημένο από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου που ανήκει η επιχείρηση.

Και να μην διαθέτει:

Τασάκια στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων. (Τα τασάκια πρέπει να αδειάζονται σε κάδους έξω από το κατάστημα. Κατά την ώρα της λειτουργίας του καταστήματος θα φυλάσσονται σε εξωτερικό χώρο).

Πρόστιμα επιβάλλονται για την

  • μη ανάρτηση σήματος για απαγόρευση καπνίσματος
  • μη ύπαρξη θεωρημένου Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος
  • Ύπαρξη σταχτοδοχείων εντός του καταστήματος
  • Ύπαρξη καπνιζόντων σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
  • Η μη ανταπόκριση του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση παράβασης και η μη κλήση των αρμόδιων Αρχών και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στον παραβάτη.
  • Η μη συνεργασία του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος με τα αρμόδια όργανα για την διεξαγωγή του ελέγχου
  • Η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο

Τα πρόστιμα επιβάλλονται και στους υπεύθυνους λειτουργίας της επιχείρησης και στους καπνιστές παραβάτες. Ξεκινούν από 500 ευρώ για την επιχείρηση, ακόμα και για ένα τασάκι που θα εντοπιστεί σε κλειστό χώρο καταστήματος και σε 50 ευρώ για τον πελάτη-καπνιστή.

Να σημειωθεί ότι οι κανόνες για τον αντικαπνιστικό νόμο ισχύουν, μεταξύ άλλων, για όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα (εμπορικά καταστήματα κ.ά.) και κλειστούς χώρους αναμονής, καθώς και σε παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ιδιωτικά οχήματα όταν επιβαίνουν ανήλικοι μικρότεροι των 12 ετών.

Previous Συνάντηση φορέων για τον Γαστρονομικό Οδηγό Άρτας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας