Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ

Νέο νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση, προστασία και τον έλεγχο των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) εισάγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης.

Συγκεκριμένα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εισάγεται μια νέα διαδικασία αναγνώρισης και προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία είναι πλέον ενιαία για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «Μητρώου εγκεκριμένων επιχειρήσεων παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ» με σαφείς υποχρεώσεις και δικαιώματα και στόχο τη θέσπιση ενός ισότιμου επιπέδου ανταγωνισμού.

Για πρώτη φορά εισάγεται και η δυνατότητα χρήσης του ονόματος μιας μικρότερης γεωγραφικής ενότητας από αυτή της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης, ενώ θεσμοθετείται η διαδικασία κυκλοφορίας των ποικιλιακών οίνων (οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη που μπορούν να φέρουν στην ετικέτα τους την ποικιλία αμπέλου και το έτος εσοδείας).

Παράλληλα, προβλέπεται ένα νέο σύστημα επιθεωρήσεων, συστάσεων συμμόρφωσης και όπου απαιτείται διοικητικών κυρώσεων, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «εξασφαλίζει την αμεροληψία των αρχών, το δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και την αποτελεσματική προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr

Previous Επιχειρηματική αποστολή στην Antalya της Τουρκίας στο πλαίσιο των εκθέσεων: 1)21st International Trade Exhibition for Food and ANFAS BEVEX και 2) 3th Trade Exhibition for Beverage
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας