Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
sfageia xoiron F1970940028

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ταξινόμηση των σφάγιων χοίρων με απόφαση του Αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Με Απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλος Λεονταρίδης, καθορίζονται νέα συμπληρωματικά μέτρα για τις μεθόδους ταξινόμησης και κατάταξης των σφάγιων χοίρων, τη σήμανση και τη ζύγιση τους, την ενημέρωση και την πληρωμή των παραγωγών, τις διοικητικές κυρώσεις και τα μέτρα συμμόρφωσης.

Με την ίδια απόφαση ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο διατάξεις που καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή της ταξινόμησης στα εγκεκριμένα σφαγεία που σφάζουν τουλάχιστον 150 χοίρους εβδομαδιαίως σε ετήσια βάση, ενώ για τα μικρότερα σφαγεία η ταξινόμηση δεν είναι υποχρεωτική.
Τα παραπάνω σφαγεία της χώρας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ όργανα ταξινόμησης και να ακολουθούν μια εκ των εγκεκριμένων μεθόδων εκτίμησης των σφάγιων χοίρων. Για τη χώρα μας έχουν εγκριθεί τρεις μέθοδοι ταξινόμησης σφάγιου χοίρου: μια μέθοδος για τον μαδητό τύπο σφάγιου και δύο για το γδαρτό.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας. Με την έκδοση της παρούσας απόφασης βελτιώνουμε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της χοιροτροφίας και εξασφαλίζουμε πλήρη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία. Η ταξινόμηση σφάγιων χοίρων αποτελεί τη βάση για τη λήψη συγκρίσιμων τιμών χοιρείου κρέατος, την παρακολούθηση της αγοράς σε επίπεδο ΕΕ και κατά συνέπεια τη λήψη μέτρων παρέμβασης. Ο παραγωγός θα πληρώνεται με βάση το βάρος του σφάγιου και την περιεκτικότητά του σε άπαχο κρέας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος. Πιστεύω ότι η εφαρμογή της ταξινόμησης στο χοίρειο κρέας θα βελτιώσει τη διαφάνεια στην ελληνική αγορά».

 

Previous Κ. Μίχαλος: Το πρωτογενές πλεόνασμα μοχλός πίεσης για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας