Επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και μείωση των προστίμων στο πλαίσιο ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, καθώς η εκλογίκευσή τους θα δώσει τη δυνατότητα καταβολής τους από τους υπόχρεους, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος του σχεδίου να δοθεί bonus και στους συνεπείς φορολογούμενους είναι να μετριαστούν οι δικαιολογημένες και έντονες αντιδράσεις τους από την αδικία που υφίστανται από μια νέα και ακόμη περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αφού φτάνει μέχρι και το «κούρεμα» του 50% της συνολικής οφειλής, την ώρα που οι ίδιοι, ενδεχομένως με σημαντικές στερήσεις, ανταποκρίθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Την εν λόγω πρόταση αποκάλυψε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον Realfm, αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα ότι εάν τελικά υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, τότε το bonus θα δοθεί το επόμενο έτος, δηλαδή το 2016.
Η κα Βαλαβάνη ανέφερε συγκεκριμένα ότι η σκέψη υπάρχει, αλλά είναι πολύ γενική προς το παρόν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι η πρόταση υποβλήθηκε από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του υπουργείου, ο οποίος φυσικά όλα αυτά τα χρόνια είναι αποδέκτης των παραπόνων των συνεπών φορολογουμένων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, όπως παραδέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, οι ίδιοι οι παράγοντες του υπουργείου, που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα των πολιτών, επεσήμαναν εμμέσως πλην σαφώς ότι με τη νέα γενναιόδωρη ρύθμιση «κάποιοι θα νιώσουν αδικημένοι».
Πάντως, η κα Βαλαβάνη επεσήμανε ότι ακόμη η εν λόγω πρόταση δεν έχει μορφοποιηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου το οποίο εκτός απροόπτου θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τις νέες διατάξεις που «απελευθερώνουν» την ισχύουσα ρύθμιση.
Αλλωστε, όπως άφησε να εννοηθεί, θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε η σχετική διάταξη, εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, να κατατεθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το bonus θα είναι να έχει εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις κατά την τελευταία διετία.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι «υποψήφιοι» θα είναι όλοι όσοι το 2014 και το 2015 πλήρωσαν κανονικά τους φόρους τους και οι οποίοι θα επιβραβευτούν από το υπουργείο Οικονομικών το 2016, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το μέτρο να ισχύσει από φέτος για τους υπόχρεους που ανταποκρίθηκαν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα έτη 2012, 2013 και 2014, και οι οποίοι στο τέλος της χρονιάς θα μπορούν να πάρουν το bonus του υπουργείου.
Η κα Βαλαβάνη πάντως κατέστησε, για μια ακόμη φορά, σαφές ότι η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων που προωθείται θα είναι η τελευταία, ενώ τόνισε ότι δεν έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα θα φέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Υπενθύμισε εξάλλου ότι από όλες τις έως τώρα ρυθμίσεις οφειλών έχουν εισπραχθεί μόνο 2 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 76 δισ. ευρώ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών επεσήμανε εξάλλου ότι «με τις συνάφειες με τη ρύθμιση, που δεν συμπεριλαμβάνονται όμως σε αυτή, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και με τελική διατύπωση η οποία προέρχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα καταργηθεί το διαρκές αυτόφωρο, η σύλληψη, η προσωποκράτηση και η φυλάκιση για όσους έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ και για όσους είναι σε διαδικασία, θα αρθούν όλες οι συνέπειες οι οποίες έχουν υπάρξει μέχρι τώρα».
Η γενναιότερη ρύθμιση
Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη νέα, απελευθερωμένη από όρους και προϋποθέσεις, ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών έως και σε 100 δόσεις, εφόσον προηγουμένως έχει λάβει το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η εν λόγω ρύθμιση, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ.19.2.2015, σελ.1), προβλέπει 100 δόσεις για όλους, χαμηλότερο επιτόκιο επιβάρυνσης 3%, χαμηλότερη δόση 20 ευρώ, εκπτώσεις στις προσαυξήσεις από 30% έως και 90%, αλλά και «κούρεμα» έως και 50% των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2013.
Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν συνολικά 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις, ενώ τα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν από το σύνολο των 76 δισ. ευρώ υπολογίζονται σε 9 δισ. ευρώ.
Προϋποθέσεις υπαγωγής
Δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, όμως εάν μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής σε αυτή δεν έχουν υποβληθεί έως και τρεις φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος, ή ΦΠΑ, ή Ε9 κ.ά.) τότε θα πρέπει αυτές να υποβληθούν εντός τριών μηνών.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και οι υπόχρεοι που βρίσκονται ήδη σε άλλη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.
Ποια χρέη εξαιρούνται από «κούρεμα» οφειλής
Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Εως 31/12/2013
– Οφειλή: 3.000 ευρώ + Προσαυξήσεις: 2.000 ευρώ = 5.000 ευρώ
Από 1/1/2014 έως 31/12/2014
– Οφειλή: 1.000 ευρώ + Προσαυξήσεις: 800 ευρώ = 1.800 ευρώ
ΣΕΝΑΡΙΟ Α
ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ ΣΕ 100 ΔΟΣΕΙΣ
* Συνολική Οφειλή: 6.800 ευρώ
* Μείωση 30% προσαυξήσεων = 840 ευρώ
* Αρα το χρέος είναι 5.960 ευρώ / 100 δόσεις = 59,6 ευρώ /μήνα
ΣΕΝΑΡΙΟ Β
* Για την οφειλή των 5.000 ευρώ ο οφειλέτης καταβάλλει 1.000 ευρώ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα 1.000 ευρώ αφαιρούνται από το ποσό της προσαύξησης και η Εφορία του «χαρίζει» άλλα 1.000 ευρώ, δηλαδή απομένουν 3.000 ευρώ.
* Συνολικά το χρέος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ + 1.800 ευρώ = 4.800 ευρώ
* Για 100 δόσεις μειώνονται κατά 30% και τα πρόστιμα των 800 ευρώ, και απομένουν 560 ευρώ
* Αρα το χρέος είναι 4.560 ευρώ / 100 δόσεις = 45,6 ευρώ/μήνα
ΣΕΝΑΡΙΟ Γ
Για το χρέος των 5.000 ευρώ ο οφειλέτης καταβάλλει 2.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να πετύχει το απόλυτο «κούρεμα», αφού διαγράφεται και το υπόλοιπο χρέος των 2.500 ευρώ.
* Αρα σε ρύθμιση υπάγεται το χρέος των 1.800 ευρώ του 2014
* Αν ο υπόχρεος το εξοφλήσει σε 5 δόσεις, θα πετύχει να μείωση τις προσαυξήσεις κατά 90%
* Αρα το τελικό για εξόφληση ποσό ανέρχεται σε 1.080 ευρώ / 5 δόσεις = 216 ευρώ/μήνα.
Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση
Ολα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη κυκλοφορίας, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία της χώρας έως και 31 Δεκεμβρίου 2014 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Ποια χρέη «κουρεύονται»
Τα χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που βεβαιώθηκαν και έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί έως και τις 30 Απριλίου.
Οι οφειλέτες που επιθυμούν να «κουρέψουν» το 50% του χρέους τους, θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ το 50% της οφειλής τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, με την καταβολή του δεκαπλάσιου ποσού της ελάχιστης δόσης που τους αναλογεί, θα πετύχουν ισόποση μείωση του χρέους, ξεκινώντας τη διαγραφή από τις προσαυξήσεις.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ