Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
valavani nantia F701811516

Ν. Βαλαβάνη: Όχι σε νέα παράταση για τις δηλώσεις

 Αρνητική στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (30 Ιουνίου), κατά το διάστημα που καθυστέρησε να ανοίξει το σύστημα, εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η κ. Βαλαβάνη ανέφερε ότι το αίτημα του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης (31 Ιουλίου), για να μην επηρεαστεί η πορεία των εσόδων, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς.

Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί δεν έχουν πλέον παρά ελάχιστο χρόνο για να ανταποκριθούν στη φορολογική τους υποχρέωση, δεδομένου ότι η εφαρμογή στο TAXIS άρχισε να λειτουργεί με 3,5 μήνες καθυστέρηση.

Όπως επισημάνθηκε, με βάση το ρυθμό υποβολής μέχρι σήμερα (200.000), είναι φανερό ότι το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την υποβολή σχεδόν 6.000.000 δηλώσεων είναι ανεπαρκές, δεδομένων και των σημαντικών λαθών, που υπάρχουν στην προ-συμπλήρωση των στοιχείων.

Οι εκπρόσωποι των οικονομολόγων της χώρας τόνισαν στην υπουργό ότι – εν αναμονή των νέων φορολογικών μέτρων – το βάρος δεν πρέπει πάλι να σηκώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και οι συνεπείς και ειλικρινείς φορολογούμενοι. Επισήμαναν, μάλιστα, το σχετικό κίνδυνο, αν αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι.

Ακόμα συζητήθηκαν:

  • Το θέμα της λειτουργίας λογιστικών γραφείων αποκλειστικά από διαχειριστές με επαγγελματική ταυτότητα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την προστασία των φορολογουμένων, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις όπου επαγγελματίες από εντελώς διαφορετικό κλάδο αιτούνται άδεια για να ανοίξουν λογιστικό γραφείο.
  • Η αναγκαιότητα για παράταση της σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών καθώς και η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας της υποβολής των οικονομικών καταστάσεών τους στο ΓΕΜΗ κατά ένα μήνα.
  • Η επαναφορά της προσκόμισης στις ΔΟΥ της επαγγελματικής ταυτότητας του λογιστή κατά την έναρξη δραστηριότητας λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών για την διασφάλιση της προστασίας των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων από παράνομες πράξεις.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε από το επιμελητήριο ότι η κ. Βαλαβάνη είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Επιμελητηρίου, εγγεγραμμένη το 1983, με αριθμό μέλους 235.

Πηγή: amna.gr, naftemporiki.gr

Previous Βεβαιώθηκε «ξεχασμένος φόρος» σε 150.000 επιχειρήσεις – Τι θα πληρώσουν
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας