Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
mitarakis notis F657576519

Ν. Μηταράκης: Στόχος οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 27 δισ. ευρώ

Σταθερός παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης οι εξαγωγές της χώρας και φέτος να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 27 δισ. ευρώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τόσο η πορεία των εξαγωγών φέτος όσο και οι τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε στόχος είναι «για δεύτερη συνεχή χρονιά, να παραμείνουν σταθερές στο ύψος των 27 δισ. ευρώ ή 15% του ΑΕΠ».

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, έχει φροντίσει να λάβει μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών.
  • Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας.
  • Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ.
  • Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
  • Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.

Εξαγωγές στη Ρωσία

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι σχετικά με τη Ρωσία όλα δείχνουν ότι τελικώς θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Σημείωσε ακόμη ότι η ρωσική αγορά απορροφά το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ οι αξία των εισαγωγών είναι 16 φορές υψηλότερη από τις εξαγωγές

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι « αποφασίστηκε πρώτον θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξαγωγικού Εμπορίου να διερευνήσει την προώθηση άμεσων δράσεων ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου για τους κλάδους που επηρεάζονται αρνητικά.

» Τρίτον, στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου θα θέσω στους συναδέλφους μου την ανάγκη στήριξης κλάδων που ενδεχομένως να πληγούν δυσανάλογα από την κρίση. Το ίδιο θα πράξουν και οι συναρμόδιοι συνάδελφοι στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών που συμμετέχουν».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Previous Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά ο Κ. Μίχαλος
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας