Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
dnt F 19763109

Μήνυμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών από το ΔΝΤ – Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους και τούτο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, επισήμανε  ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Όπως ανέφερε, υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αφενός γενναίες μεταρρυθμίσεις αφετέρου μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λαγκάρντ απευθύνει το μήνυμα αυτό τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, είναι απαραίτητο να προχωρήσει με μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλύεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες. Για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει, υποστήριξε, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι «μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους», γεγονός που είχε υποστηρίξει πριν από μία εβδομάδα περίπου και η ίδια η κ. Λαγκάρντ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών. Επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα. Όπως ανέφερε, η διαπραγμάτευση πλέον γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από την πρόοδο που θα υπάρξει θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

amna.gr

Previous Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβείας της Ελλάδας ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ: «Η αγορά Μαρμάρου στην Ινδία»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας