Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
stournaras F731886046

Μήνυμα για συναίνεση στέλνει ο διοικητής της ΤτΕ

Την εφαρμογή της σύμβασης που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με τους εταίρους και τη στήριξη της Βουλής στις προσπάθειες προσαρμογής θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ως προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και εν συνεχεία στην ανάκαμψη.

Στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, που υποβλήθηκε στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ επιπροσθέτως καλεί την κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης από τη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, όπως επισημαίνει, και κατά το παρελθόν έχει υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκτιμά ότι η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το 2016, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και με τον βαθμό ευρύτερης αποδοχής τους.

Ειδικότερα τονίζεται ότι, παρά την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015, τo δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία επανήλθε στην ύφεση. Στο βαθμό ωστόσο που περιορίζεται η αβεβαιότητα, χαλαρώνουν περαιτέρω οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως εφαρμόζονται με συνέπεια οι όροι της συμφωνίας, η ύφεση θα γίνεται ηπιότερη και θα αυξάνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2016, προστίθεται.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας είναι, σύμφωνα με την ΤτΕ, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ο βασικός δείκτης κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφθασε το 18%, ο οποίος είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 16,7%.

Με την υπερεπάρκεια των κεφαλαίων και τη συνδρομή του νέου Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή η ΤτΕ εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Επιπλέον, εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

naftemporiki.gr

 

Previous Επιχειρηματικές ευκαιρίες από την Τουρκία Νοέμβριος 2015
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας