Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
karasmanis giorgos F1559276187

Με 5 δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών «απαντά» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των κτηνοτροφικών Συλλόγων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, είχε την Τρίτη το μεσημέρι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να συζητηθούν αιτήματα του κλάδου.

Ο Υπουργός άκουσε προσεκτικά όλες τις απόψεις, και τις προτάσεις τους, τονίζοντας ότι οι λύσεις στα προβλήματα δίνονται μέσα από γόνιμο και ειλικρινή διάλογο αλλά με επίγνωση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών. 

Μετά από διεξοδική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΟΕΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος και Αλέκος Οφίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρτουνιάν, ο κ. Καρασμάνης ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων τα εξής:

1. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 – 2012.

2. Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

3. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ηδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.

4. Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ. «Δέσμευσή μας», τόνισε ο κ. Καρασμάνης, «είναι να εξαντλούμε κάθε οικονομική δυνατότητα μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, προκειμένου να στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται από τη νόσο και θανατώνουν τα ζώα τους». 

5. Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμένεται η έγκρισή του.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, προωθείται οριστική λύση. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καρασμάνης, εντάσσονται ως επιλέξιμες για ενίσχυση, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Ενώ για τις τρέχουσες πληρωμές έχουν γίνει επιμέρους κινήσεις που εξομαλύνουν την καταβολή των ενισχύσεων. 
«Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε την κτηνοτροφία για την ταχύτερη ανάκαμψη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα συνολικά», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και πρόσθεσε: 
«Είχαμε σήμερα μια ειλικρινή, διεξοδική και σε βάθος συζήτηση με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Ακούσαμε με προσοχή τα αιτήματα που μας υπέβαλαν και τους δώσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ανακοινώσαμε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων πληρωμών και ειδικά για τους βοσκότοπους τους αναλύσαμε ότι το ζήτημα δεν προέκυψε σήμερα, αλλά το κληρονομήσαμε από το παρελθόν και προσπαθούμε να δώσουμε οριστική λύση με παραμέτρους συμβατές με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν μπορεί να συνεχιστούν γιατί το τίμημα των προστίμων θα είναι βαρύ για τους ίδιους τους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Καρασμάνης και επισήμανε ακόμη: «Δεν είναι στην πρόθεσή μας να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, ούτε να δίνουμε υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα. Στο πρόσωπο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αγρότες, πρέπει να βλέπουν το σύμμαχο και όχι τον αντίπαλό τους. Γιατί όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά είναι κοινή μας μοίρα να δώσουμε μαζί τη μάχη για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη βελτίωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών».

Previous Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με το προεδρείο της ΕΝΠΕ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας