Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
maximou megaro F 1975760720

Μαξίμου: Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής επί των προτάσεων

Κανένα σχόλιο δεν έγινε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης επί των προτάσεων που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες.

Η πλευρά των θεσμών δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της για την ελληνική αντιπρόταση. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να «αδειάσει» την Τρίτη Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι χαρακτήρισασν  τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης μη επαρκείς. 

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. “δεν ομιλούν εκ μέρους” της Επιτροπής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αναλύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. 

Μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ 12%, πλεόνασμα στο 0,75% 

Η αντιπρόταση της Αθήνας προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης. 

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα προτείνεται ΦΠΑ:

  • 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
  • 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
  • 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά καθώς ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Επίσης, προβλέπεται μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ζητά ακόμη σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

naftemporiki.gr

Previous Πρόστιμα για παρατυπίες και παραβάσεις σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας