Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Μ. Χαρακόπουλος: “Δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ καναδέζικο τυρί ως φέτα”

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην ΕΕ" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εμπορική συμφωνία ΕΕ και Καναδά στο σκέλος της φέτας, ο υπουργός τόνισε ότι:

  • Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην ΕΕ. Στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ είναι απόλυτα προστατευμένη η φέτα όπως και όλα τα άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.
  • Με τη συμφωνία αυτή προστατεύεται περαιτέρω η φέτα και στην καναδέζικη αγορά. Έτσι όσοι μέχρι σήμερα παρήγαγαν λευκό τυρί και το πουλούσαν ως “ελληνική φέτα” με ελληνική σημαία, κίονες, Ακρόπολη ή μαιάνδρους, δεν μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ούτε τον χαρακτηρισμό ελληνική και επίσης πρέπει να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης.
  • Όσοι από τούδε και στο εξής θα μπούνε στο χώρο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά, αναγκαστικά θα λένε ότι το λευκό τυρί που πωλούν είναι απομίμηση φέτας, είναι φέτα style, είναι τύπου φέτα.

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε πως με τη συμφωνία αυτή περιορίζεται και στον Καναδά η ανεξέλεγκτη πώληση λευκού τυριού ως ελληνική φέτα για να προσθέσει πως "Όσοι, λοιπόν, κινδυνολογούν, παραπλανούν τους κτηνοτρόφους και κερδοσκοπούν πάνω στην αγωνία τους. Οι έντονες αντιδράσεις των Καναδών κτηνοτρόφων σε αυτή την εμπορική συμφωνία είναι ενδεικτικές τόσο για το γεγονός ότι επέρχεται μεγαλύτερη προστασία στην ελληνική φέτα όσο και ότι διπλασιάζονται οι ποσοστώσεις εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ στον Καναδά".

Previous Αύξηση των αιτήσεων υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας