Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
lafazanis F1560663000

Λαφαζάνης: «Μειώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις»

Τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις (λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου), είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης

Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο, ζήτησε μείωση των τιμών των καυσίμων. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μείωσης των φόρων στα καύσιμα, ενώ έριξε το βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου λέγοντας ότι είναι πολύ εκτεταμένο και η αντιμετώπισή του συλλογικά από τα συναρμόδια υπουργεία – με μέτρα που θα εξειδικευθούν και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων – είναι κρίσιμης σημασίας για τα έσοδα του Δημοσίου.

Αναφερόμενος στα Ελληνικά Πετρέλαια ο υπουργός επανέλαβε ότι το ποσοστό των μετοχών που ελέγχει το κράτος (35%) θα επιστρέψει «από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ» στο Δημόσιο το οποίο θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, τα ΕΛΠΕ είναι ένας γίγαντας για τα μέτρα της Ελλάδας που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει νέα ενεργειακή στρατηγική, η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι δορυφόρος οποιουδήποτε και θα χαράξει την πολιτική της με βάση τις αναπτυξιακές και παραγωγικές της προτεραιότητες. «Θα ασκήσουμε ενεργειακή στρατηγική πολυδιάσταση και πολυεπίπεδη, θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων».

Σε ερώτηση σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για το διαγωνισμό που αφορά το Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επανακαθοριστούν.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αλλάξει το «μοντέλο» των διαγωνισμών προκειμένου το Δημόσιο να συμμετάσχει στην παραγωγή, αλλά και στις ερευνητικές δαπάνες. Δεν αλλάζει το πλαίσιο για τις τρεις περιοχές (Αιτωλοαρκανανία, ΒΔ Πελοπόννησος και Άρτα) για τις οποίες θα γίνει ωστόσο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την ερχόμενη Παρασκευή, ό,τι απαιτείται για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τον ΤΑP, στόχος περισσότερα οφέλη

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη από τη διέλευση του αγωγού TAP, ενώ για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα περιμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σήμερα Τρίτη μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

«Είχαμε επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης του ΤΑΡ όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα» τόνισε ο υπουργός, πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει από την Ελλάδα. Στηρίζουμε τον ΤΑΡ και τη διέλευσή του από την Ελλάδα, είναι προς όφελος της χώρας και της περιοχής καθώς βοηθά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη του ΤΑΡ για τη χώρα και βέβαια για το Αζερμπαιτζάν. Θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». 

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποβλέπει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, στην Ευρώπη. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού είναι οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%). Στις θέσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αγωγό περιλαμβάνεται η συμμετοχή της χώρας στο κοινοπρακτικό σχήμα, η είσπραξη τελών διέλευσης καθώς και η συμμετοχή στην κατασκευή στον αγωγού.

Σε ό,τι αφορά το ΔΕΣΦΑ ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία «παρά την αντίθεσή μας» έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε τελικό στάδιο. «Έχουν εκφραστεί ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα εξετάζεται. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Για πολύ εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρέσβης, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ να επηρεάσει την πορεία υλοποίησης του ΤΑΡ, ο κ. Μουσταφάγιεφ περιορίστηκε να απαντήσει ότι «θα περιμένουμε την απόφαση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ».

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013, ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία SOCAR του Αζερμπαιτζάν και η συμφωνία για την πώληση του 66 % των μετοχών υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2013 έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ που κατανέμονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχει το 31 % των μετοχών) και στα Ελληνικά Πετρέλαια που έχουν το 35%. Ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων που εξέφρασε η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

tovima.gr

Previous Να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγγελίες των ζημιών ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Αν. Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας