Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Κωστής Χατζηδάκης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για το 2013

Στην πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Όπως υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης, το 2013 ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο υπερκαλύφθηκε. "Η Ελλάδα έφθασε στο 118 % του στόχου".

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τη χρονιά που πέρασε οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δις. ευρώ, έναντι 3,89 δις ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι:

1. Το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η Κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, είναι μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 %. Έφθασε στα 5,007 δις. έναντι 3,414 δις. την προηγούμενη χρονιά.

2. Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δις. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που ανέλαβε Κυβέρνηση Σαμαρά, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δις. ευρώ. Δηλαδή το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Στο τελευταίο 18μηνο, επίσης, οι στόχοι απορρόφησης των κονδυλίων που τέθηκαν από το μνημόνιο υπερκαλύφθηκαν και στα τρία συνεχόμενα εξάμηνα.

3. Τα επόμενα δύο χρόνια, 2014 και 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δις ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από το στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013. Γι’ αυτό λέμε ότι η Ελλάδα ξέφυγε από το άγχος της απώλειας κονδυλίων.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, «το 2013 εξαντλήθηκε και το τελευταίο ευρώ, φθάνοντας σε ποσοστό ανάλωσης 100%, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην αγορά 6,650 δις ευρώ. Το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης του ΠΔΕ το 2012 ήταν 6,113 δις ευρώ, που αναλογούσε στο 89% των συνολικά διαθέσιμων πόρων (6,850 δις ευρώ).

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης: «Το 2014 συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ίδια ένταση, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι απορροφήσεις από το τρέχον πρόγραμμα και να αρχίσουν οι εισροές κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, οι προτάσεις μας για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε την έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, οι δαπάνες που γίνονται από σήμερα 2 Ιανουαρίου είναι ήδη επιλέξιμες για χρηματοδότηση με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες των Κανονισμών».

Previous Τροποποιήσεις στην τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας