Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
valdis dobrovskis F30459680

Κομισιόν: Πόροι 800 εκατ. στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία του ΕΣΠΑ αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο ΑΜΠΕ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι αυτά τα κονδύλια αποτελούν προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014 – 2020, ενώ διαμήνυσε ότι από τις 16 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή των κανόνων παροχής ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, από την τροποποίηση των όρων παροχής, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει έως και 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2016, καθώς η Κομισιόν θα αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης ημιτελών έργων της περιόδου 2007 – 2013. Παράλληλα, για την περίοδο 2014 – 2020, αυξάνεται το ποσοστό της προχρηματοδότησης στο 11% με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τάχιστα στην οικονομία περίπου ένα δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, ο Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος, καθώς η χώρα βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας, χάρη κυρίως της συνδρομής της Task Force (Ομάδα Δράσης).

Σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπερθεμάτισε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα της χώρας και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και να έλθουν επενδύσεις στη χώρα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντομπρόβσκις έκανε αναφορά και στο ζήτημα του χρέους, καθιστώντας σαφές ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Βέβαια, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η ωρίμανση των ομολόγων, η περίοδος χάριτος και η μείωση των επιτοκίων. Για τις τελικές αποφάσεις μάλιστα, παρέπεμψε στο Eurogroup.

Πάντως, έσπευσε να διαμηνύσει ότι η ρύθμιση για το χρέος δεν θα προϋποθέτει πρόσθετους όρους ή μέτρα.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων του μνημονίου, αν και διευκρίνισε ότι «τα περιθώρια δεν είναι και πολύ μεγάλα».

amna.gr

Previous Τρ. Αλεξιάδης: “θα δημιουργηθεί επιχειρηματικός λογαριασμός, που δεν θα κατάσχεται για χρέη στις τράπεζες, εφορία κ.ά.”
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας