Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Κίνητρα για λήψη αποδείξεων και για πληρωμές με μετρητά

Κίνητρα για τους φορολογούμενους που ζητούν αποδείξεις και όσους εξοφλούν τις αγορές τους με μετρητά προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου για το «πλαστικό» χρήμα θα προβλέπει κληρώσεις ακριβών δώρων και για όσους φορολογούμενους:

α) Ζητούν αποδείξεις για αγορές καταναλωτικών αγαθών ή παροχές υπηρεσιών μικρής αξίας τις οποίες έχουν εξοφλήσει με μετρητά.

β) Είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση να εξοφλούν τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking προκειμένου να κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται οι έχοντες ηλικία άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι απομακρυσμένων – απομονωμένων περιοχών (ορεινών χωριών και νησιωτικών οικισμών της άγονης γραμμής). Και αυτοί οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να εξοφλούν με μετρητά όλες τις δαπάνες τους, είτε επειδή λόγω μεγάλης ηλικίας δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία του «πλαστικού» χρήματος είτε επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μηχανήματα POS στα μέρη όπου κατοικούν.

Στους φορολογούμενους αυτών των περιπτώσεων θα δοθεί η δυνατότητα να καταχωρούν σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο διαδίκτυο τα στοιχεία των αποδείξεων που μαζεύουν από τις αγορές τους με μετρητά. Συγκεκριμένα, για κάθε απόδειξη που θα παίρνουν θα καλούνται να δηλώνουν στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα τέσσερα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στο χαρτί της απόδειξης: τον ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία συναλλάχθηκαν, την ημερομηνία, την ώρα και το ποσό της συναλλαγής. Κάθε φορά που θα καταχωρούν στην ηλεκτρονική αυτή φόρμα αποδείξεις συνολικής αξίας πάνω από ένα όριο ποσού, π.χ. πάνω από 500 ή 1.000 ευρώ, θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά, μέσω e-mail, ένας τυχερός αριθμός με τον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν σε τακτικές κληρώσεις δώρων μεγάλης αξίας. Μία φορά τον χρόνο θα κληρώνεται και γι’ αυτούς ένα ακίνητο, ενώ ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο θα κληρώνονται γι’ αυτούς Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία έχει στην κατοχή του το Δημόσιο και διατηρεί στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές προβλέπει την παροχή πλήθους κινήτρων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Συγκεκριμένα, τα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές θα είναι τα εξής:

1 Η απαλλαγή του καταναλωτή, που συναλλάσσεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, από την υποχρέωση να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε.

Κάθε μέρα σε 50 τυχερούς πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα δίδεται η δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών! Από το σύνολο των πολιτών που θα ψωνίζουν κάθε μέρα από την αγορά μέσω καρτών, 50 τυχεροί θα γλιτώνουν από την πληρωμή του αντιτίμου, καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει αυτό να πληρώνει τον λογαριασμό.

Έτσι γι’ αυτούς τα ψώνια θα είναι δωρεάν και θα εξοφλούνται από το Δημόσιο. Δηλαδή αντί τα χρήματα να αφαιρεθούν αυτόματα από τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφαιρούνται από τον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος!

Προϋπόθεση για κάθε καταναλωτή να αποκτήσει την πιθανότητα να κάνει δωρεάν τις αγορές του θα είναι να έχει ζητήσει και να έχει λάβει απόδειξη. Από τη στιγμή που θα το πράξει, θα συμμετέχει στην αυτόματη κλήρωση του επάθλου, που θα είναι η δωρεάν αγορά των προϊόντων που επιθυμεί. Ο καταναλωτής που θα είναι τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα εκτυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε καθώς σ’ αυτόν έτυχε το έπαθλο της δωρεάν αγοράς. Άγνωστο παραμένει ακόμη μέχρι ποιο όριο ποσού θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα που θα πλήρωνε ο καταναλωτής αν δεν κληρωνόταν.

 

2 Κλήρωση 5 αυτοκινήτων κάθε μήνα.

Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με «πλαστικό» χρήμα, θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το στοκ των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ. Συνολικά, κάθε χρόνο θα δίδονται 60 αυτοκίνητα σε ισάριθμους τυχερούς που θα κληρώνονται μέσω των αποδείξεων που θα έχουν λάβει.

3 Κλήρωση ενός ακινήτου κάθε χρόνο.

Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο.

4 Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

naftemporiki.gr

Previous Τροπολογία: Από 15 Οκτωβρίου έως 15 Ιανουαρίου η υποβολή πόθεν έσχες
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας