Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
ypourgeio agoritikis anaptixis F1310216144

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και του κρέατος, ρυθμίζει μεταξύ άλλων σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, με τον τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Με το σχέδιο νόμου καθίσταται υποχρεωτική η επισήμανση προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορίζονται κατά περίπτωση οι σχετικές ενδείξεις.

Επίσης καθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (πρόστιμο από 500 έως 300.000 ευρώ) στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα προαναφερθέντα.

Με τις διατάξεις του σχεδίου καθίσταται επίσης υποχρεωτική και για τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου η επισήμανση πληροφοριών για την καταγωγή-προέλευση και το βάρος του πωλούμενου κρέατος, οι οποίες πρέπει να αναγράφονται στα εκδοθέντα, μέσω του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, παραστατικά.

Ειδικότερα, η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος από την 1η Ιανουαρίου του 2018 καθίσταται υποχρεωτική, καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και σε εκείνα που πωλούνται χύδην. Ο καταναλωτής πλέον θα είναι ενήμερος για τη χώρα αρμέγματος, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας.

Στο κρέας πέρα από την υποχρέωση που ήδη έχουν κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ για την αναγραφή της καταγωγής και προέλευσης των ζωικών προϊόντων, θα υποχρεούνται πλέον να αναγράφουν το είδος του κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής και τη χώρα σφαγής στα παραστατικά που εκδίδονται από τις ταμειακές τους μηχανές ή τους φορολογικούς εκτυπωτές.

Επίσης, βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ο έμπορος θα είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών από την έκδοσή του. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου. Αν ο έμπορος υποπέσει στην συγκεκριμένη παράβαση τρεις φορές θα διαγράφεται για ένα έτος από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και δεν θα του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων για το συγκεκριμένο διάστημα.

Επίσης, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στην ελεύθερη αλιεία και στα ιχθυοτροφεία. Έτσι, οι ΟΤΑ θα μπορούν να εκμισθώνουν ύδατα σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς με απευθείας ανάθεση για πέντε έτη. Εάν το μίσθωμα έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα η μίσθωση μπορεί να έχει διάρκεια έως και 10 έτη.

amna.gr, vima.gr

Previous Ο Β. Κόκκαλης σε Κινέζικη αντιπροσωπεία: Κρίσιμο ζήτημα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. η προστασία της φέτας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας