Με τέτοια επίπεδα φορολογίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, είτε στην ψηφιακή είτε στην παραδοσιακή οικονομία, διεμήνυσε ο πρόεδρος του EBEA Κωνσταντίνος Μίχαλος προειδοποιώντας ότι σύντομα οι επιχειρήσεις θα καταστούν είδος προς εξαφάνιση.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, με τον τίτλο The Intelligent Leaders Summit, Oxygenating the future through digital strategy, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι το συνολικό βάρος για τις επιχειρήσεις έχει αγγίξει πλέον το 52% του συνολικού τους εισοδήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει στη δημιουργία 500.000 νέων θέσων εργασίας, ειδικά για νέους εργαζόμενους, στα πεδία των νέων τεχνολλογιών, ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνολογικής πληροφορίας. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο επιχειρηματικός τομέας στη χώρα κάνει την ελάχιστη χρήση της δυναμικής που απορρέει από τη ψηφιακή οικονομία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το 97% των χρηστών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί συνδέσεις πιο αργές των 30 Mbps.
«Το κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι πολύ περίπλοκο και ανίκανο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την αγορά», ανέφερε ο κ. Μίχαλος. Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περισσότερο από το 1/5 του ΑΕΠ (22,5%) στις παγκόσμιες ώριμες αγορές παράγεται από την ψηφιακή οικονομία, η οποία έως το 2020 θα αντιστοιχεί στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επίσης έως το 2020, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί smarthphones, αντιστοιχώντας σε περισσότερες από 6 δις συνδρομές.
Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία μια αύξηση της χρήσης ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα, της τάξης του 100%, θα οδηγούσε –ceteris paribus- στη δημιουργία περισσότερων από 6.000 νέων επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την κατάταξη της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας.
John Andrews, consultant editor, The Economist
«Ίσως και το ½ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γεννηθεί μετά την εφεύρεση του ίντερνετ», παρατήρησε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο consultant editor τουThe Economist, John Andrews. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην αυξανόμενη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης, προβλέποντας ότι τα προσεχή έτη ο συγκεκριμένος τομέας θα φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με ηθικά και κοινωνικά ζητήματα, στο πλαίσιο μιας πληθώρας προκλήσεων αλλά και ευκαιριών στη ψηφιακή εποχή.
naftemporiki.gr