Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
mixalos evea F315515265

Κ. Μίχαλος: Η πολιτική σταθερότητα πρώτη προϋπόθεση για ανάκαμψη

Μονόδρομο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία αποτελεί η επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές εκτιμά ο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι μονόδρομος το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας σε απογευματινή εκδήλωση του επιμελητηρίου για τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την έξοδο από την κρίση τόνισε πως «δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι σε αυτόν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά το λογαριασμό. Δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να σηκώσει άλλα βάρη, για να καλύπτει το κόστος του πελατειακού κράτους και την ανικανότητα διαδοχικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Δυνατότητες και εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ και, όπως υπενθύμισε ο κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο μελέτης που εκπόνησε το επιμελητήριο, προτείνεται η απόσυρση μιας σειράς φορολογικών μέτρων:

  • Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων,
  • η προκαταβολή φόρου,
  • ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ,
  • η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.

«Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν ή να καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ. Στη θέση τους, προτείνεται ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ».

«Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πολιτική. Χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης… Είτε μας αρέσει είτε όχι χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια» όπως ανέφερε ο πρόεδρος.

Σημείωσε ότι, πέρα από τις επιμέρους δράσεις, η υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ομιλητές στην εκδήλωση είναι:

  • Δημήτρης Μάρδας, τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ
  • Μάκης Βορίδης, πρώην υπουργός Υγείας, υποψήφιος βουλευτής Αττικής ΝΔ
  • Χάρης Θεοχάρης, πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών Κινήματος «Το Ποτάμι»
  • Δημήτρης Καμμένος, υποψήφιος βουλευτής Β’ Πειραιώς ΑΝ.ΕΛ.
  • Χρήστος Πρωτόπαππας, πρώην υπουργός, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και παρακολούθησης πολιτικού έργου ΠΑΣΟΚ.
Previous Διεθνή Έκθεση GULFOOD Ντουμπάι 21 – 25 Φεβρουαρίου 2016 – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας