Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Η βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων και τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ

Το μήνυμα του πρωθυπουργού,  για τη στήριξή του, στον επιμελητηριακό θεσμό και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων μετέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Νοεμβρίου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του έτους 2014. Επίσης, συζητηθήκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και παρουσιάστηκε έρευνα που αφορούσε στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς, από τον πρόεδρο της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, Β. Σεργιαννίδη.

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών της συνέλευσης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού,  για τη στήριξή του στον θεσμό των επιμελητηρίων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων, ενώ στην ομιλία της τόνισε ότι τα επιμελητήρια αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Κ. Μίχαλος: Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ως μείζον πρόβλημα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις ο κ. Μίχαλος κατέδειξε την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο διάστημα Οκτωβρίου 2012 – Μαρτίου 2013, μόλις το 25% των Ελληνικών ΜμΕ που έκαναν αίτηση για τραπεζικό δάνειο έλαβαν το πλήρες ποσό που ζήτησαν. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Φιλανδία ανέρχεται στο 79% και στη Γερμανία 85%. Τον Απρίλιο του 2013, το επιτόκιο δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, με περίοδο ωρίμανσης κάτω του ενός έτους, ήταν περίπου 7% στην Ελλάδα, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία μόλις που ξεπερνούσε το 2%.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για προγράμματα υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα αποτελέσματα στην πράξη είναι πενιχρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, η ΕΤΕπ, σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, έχει χορηγήσει χρηματοδότηση σε 3.400 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι απελπιστικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα λειτουργούν περισσότερες από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Ε.Ε., στις χρηματοδοτικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Σε αυτές τις ενισχύσεις συμπεριλαμβάνονται και τα προγράμματα δανειοδότησης και εγγύησης δανείων από το Ελληνικό Δημόσιο προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μέσω Ευρωπαϊκών Φορέων, όπως η ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων κτλ.

Οι αλλαγές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο κ. Μίχαλος, περιλαμβάνουν νέους ορισμούς και προϋποθέσεις που, αν υιοθετηθούν, θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς θα καταστήσουν αδύνατη τη συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε ανάλογα προγράμματα στο μέλλον, καταργώντας πρακτικά το εργαλείο των επιχειρηματικών ενισχύσεων από την Ε.Ε. «Ήδη, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχει κινητοποιηθεί το δίκτυο των Ευρωεπιμελητηρίων, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις από τα κράτη μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης ενημερωθεί και ελπίζουμε ότι θα υιοθετήσει ανάλογη στάση», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Απαιτείται αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού

Στην αναβάθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων ως καθοριστικού παράγοντα ανάπτυξης της περιφέρειας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς και Δ’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παύλος Τονικίδης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Απόστολος Τζιτζικώστας,  παρουσίασε μελέτη για τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και ο πρώην υπουργός Γεώργιος Φλωρίδης αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο των επιμελητηρίων στη σημερινή οικονομική κρίση.

Στη συνεργασία του υπουργείου του με τα επιμελητήρια, εξαίροντας την προσφορά τους στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη, αναφερθηκε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε πως το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται στη βάση των διαρθρωτικών προσαρμογών και άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ανέφερε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει, ήδη, προχωρήσει σε αποτύπωση των βασικών σημείων διοικητικών εμποδίων και παραγόντων που αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας και στόχος είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ.

Previous Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας