“Σε πορεία επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι οικονομίες της Ν.Α. Ασίας. Το ΑΕΠ των κυριοτέρων οικονομιών της περιοχής (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιπππίνες, Συιγκαπούρη και Ταϋλάνδη) αυξήθηκε με ρυθμό 4,2% (σταθμισμένος μέσος όρος) κατά το β’ τρίμηνο 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 0,2% ενα συγκρίσει προς το α’ τρίμηνο 2015. Οι αναλυτές εκτιμάται ότι θα αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους για ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4,6%.
Κατά το ίδιο διάστημα, το ιαπωνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση (Ιούλ. 2014 – Ιούν. 2015) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το β’ τρίμηνο 2015. Το β’ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το α’ τρίμηνο η μείωση ήταν της τάξης του 0,4%. Αυτό ήταν το πρώτο τρίμηνο συρρίκνωσης της ιαπωνικής οικονομίας μετά από 3 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο μεταβολής (έγγραφό μας ΑΠΦ410/ΑΣ176/19-8-2015).
Η κυριώτερη αιτία επιβράδυνσης για τις 5 χώρες και συρρίκωνσης για την Ιαπωνία είναι η μείωση εισαγωγών της Κίνας, η οποία αποτελεί την κυριώτερη αγορά για όλες τις χώρες της περιοχής. Παράλληλα, η εσωτερική ζήτηση των χωρών αυτών χαρακτηρίζεται ως αναιμική, γεγονός που αντανακλάται στον ρυθμό μεταβολή του ΑΕΠ τους.
Ειδικότερα στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,6% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ισχνή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Μείωση σημείωσαν, επίσης, ο δείκτης βιομηχανικών παραδόσεων (-0,3%) και των αποθεμάτων (-0,8%). Η μείωση σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα και την μειωμένη εξωτερική ζήτηση ερμηνεύεται ως ένδειξη προβλημάτων για τις πιθανότητες επανόδου σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τα δεύτερο ήμισυ του 2015. Επομένως, ενισχύονται οι απόψεις εκείνων που επιθυμούν την λήψη νέων μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας”.
Συντάκτης
Διονύσης Πρωτοπαπάς
Σύμβουλος Α’ Ο.Ε.Υ.