Την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα, μετά την έκδοση και βελτιωτικών εγκυκλίων για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών είχαν οι επιχειρηματίες & επαγγελματίες – μέλη του Επιμελητηρίου, αλλά και οι αγρότες της Άρτας την Παρασκευή στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη και ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Εξαιρετική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος την νομοθέτηση κι εφαρμογή της εξωδικαστικής διαδικασίας για τη ρύθμιση των χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων, που ανέλαβε πριν από περίπου ένα χρόνο η κυβέρνηση, ανέφερε ωστόσο, πως όταν ξεκίνησε τα κριτήρια ένταξης ήταν εξαιρετικά αυστηρά και αποκλείονταν από τη διαδικασία αρκετοί επιχειρηματίες και κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
«Ευελπιστώ, πως οι βελτιώσεις -βασικές αλλαγές- στην εφαρμογή του Εξωδικαστικού, που επετεύχθησαν αυτόν το χρόνο, αλλά κι αυτές, που ελπίζουμε να γίνουν στην πορεία θα δώσουν την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες, που η μακροχρόνια & οξύτατη οικονομική κρίσηοδήγησε σε αδυναμία εξυπηρέτησης των συσσωρευμένων οφειλών τους, να ελαφρυνθούν, να ορθοποδήσουν και εντέλει να αποκτήσουν νέο όραμα για το μέλλον ώστε να δώσουν νέα προοπτική στις επιχειρήσεις τους», υποστήριξε ο κ. Γκολομάζος.
Υποστήριξε εξάλλου, πως «για να ανακάμψει η χώρα και να αναθερμανθεί η οικονομία χρειάζονται υγιείς επιχειρήσεις» και προέτρεψε τους συναδέλφους – επιχειρηματίες να αρπάξουν την ευκαιρία του εξωδικαστικού μηχανισμού όσοι μπορούν να ωφεληθούν και να προχωρήσουν μπροστά γιατί, όπως είπε, «σε όλους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία». Τόνισε ωστόσο, πως «απαιτούνται κι άλλα μέτρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες, που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, όπως μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλά επιτόκια, αλλά και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για περισσότερους. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας προς αυτή την κατεύθυνση θα κινείται προασπίζοντας τα συμφέροντα της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας».
Στο χαιρετισμό της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι από τα μέτρα στήριξης που ανέλαβε μεταξύ άλλων η κυβέρνηση για να στηρίξειαυτούς, που βρέθηκαν στην πιο αδύναμη θέση το διάστημα της τεράστιας οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, με δεδομένα και τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο «δεν ήταν σε θέση να παίξει τον πραγματικό του ρόλο».
Η Υπουργός υποστήριξε επίσης, ότι η οικονομία ανακάμπτει και αυτή η βελτίωση μπορεί να μην έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολλών, αποτυπώνεται όμως, στους οικονομικούς δείκτες, «απαραίτητο βήμα απαραίτητο βήμα για να μπορέσουν να αποτυπωθούν οι επιτυχίες τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης τριετούς προσπάθειας στην καθημερινότητα και την προσωπική ζωή του καθένα».
«Διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα, μια περίοδο λήξης του 3τους τελευταίου μνημονίου, με ένα καθοριστικό Eurogroup στις 21 Ιουνίου, όπου μεταξύ άλλων, θα ληφθεί και η απόφαση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί στ’ αλήθεια διαχειρίσιμο», ανέφερε.
Κλείνοντας η κα Γεροβασίλη ισχυρίστηκε πως «Μπροστά μας ανοίγετε ένας δρόμος, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε με σχέδιο, με δράσεις συγκεκριμένες, με χρονοδιαγράμματα, σ’ ένα πλαίσιο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ελευθερίας, με την έννοια της εξόδου από την επιτροπεία, αλλά και του οικονομικού χώρου που δημιουργείται, για να μπορέσει η κοινωνική πολιτική -που με δυσκολίες καταφέραμε να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα- να διευρυνθεί περαιτέρω και να απαντήσει και σε μεγαλύτερα ζητήματα ενδεχομένως, όπως είναι του εργασιακού χώρου, των ΜμΕ, αλλά και όχι μόνο. Είμαστε αισιόδοξοι, τα καταφέραμε μέχρι εδώ, καταφέραμε να απαντήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτό στο οποίο δεσμευτήκαμε το Σεπτέμβριο του 2015 στον ελληνικό λαό ότι θα τηρήσουμε μια συμφωνία για να μην γκρεμιστεί η χώρα, αλλά ο στόχος είναι στο τέλος να μας βρει δυνατούς. Το μέλλον είναι μπροστά μας ανεπιστρεπτί».
Στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας υποστήριξε πως μετά από 8 χρόνια δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής η σημερινή Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα έξω από το «μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας». «Οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέα μέτρα. Η χώρα έχει επιστρέψει σταθερά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πλέον πραγματικό γεγονός. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πολύ καλά τις δυσκολίες που περνάνε χιλιάδες συμπολίτες μας και το βλέμμα μας είναι συνεχώς στραμμένο στις ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να λυθούν ζητήματα της καθημερινότητας και να επουλωθούν πληγές που άφησε αυτή η μακράς διάρκειας κρίση στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Τσίρκας υποστήριξε πως «Για πρώτη φορά αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των στοχεύσεων του νόμου» για να προσθέσεις πως «Οι πολίτες διαθέτουν σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Με το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και με τους θετικούς δείκτες τις ελληνικής οικονομίας, θα είμαστε πια σε θέση να ασκήσουμε τις δικές μας πολιτικές προς όφελος των πολλών ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία.
Το θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να δώσει τις απαραίτητες διεξόδους σε όσους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο την επαγγελματική δραστηριότητά τους».
Στις τρεις βασικές αρχές του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ έδωσε χρηστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από τους παραβρισκόμενους .
Ο κ. Φώτης Κουρμούσης υποστήριξε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποτελεί μια λύση Bypass, μια λύση σωσίβιο ώστε όποιος δεν μπορεί να πληρώνει ολόκληρο το ποσό των οφειλών του, για να μην του «κλείνουν» τους λογαριασμούς και του παίρνουν τα σπίτια», να μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία και να πληρώνει ότι μπορεί, δηλαδή το περίσσευμά του.
Η 2η αρχή του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, είναι ότι βάζει μια τελεία. «Θα πληρώνεις ότι μπορείς για 10 χρόνια και στο τέλος ότι απομείνει διαγράφεται. Είτε είναι πανωτόκια είτε είναι τόκοι, είτε πρόστιμο, είτε κεφάλαιο. Και στις τράπεζες το ίδιο. Οι τράπεζες ενδεχομένως να πάνε και παραπάνω χρόνια μέχρι 20. Όχι όμως παραπάνω, μπαίνει μια τελεία κι ότι μείνει στο τέλος διαγράφεται», ανέφερε.
Και η τρίτη αρχή, εξίσου σημαντική είναι η εξής: «Για να πάρεις όλα αυτά τα οφέλη του νόμου πρέπει να γίνει έλεγχος. Δηλ. Αν έχεις χρήματα στην Ελβετία ή αλλού ή αν έχεις ακίνητα οπουδήποτε πλέον έχουμε τρόπο να τα βρίσκουμε με αξιοποίηση τεχνολογίας και σε 140 χώρες. Οπότε τότε δεν παίρνει τίποτα, τον πετάει έξω η πλατφόρμα και του λέει πήγαινε πλήρωσε».
Τέλος, ο κ. Κουρμούσης προανήγγειλε και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που αναμένεται να ψηφισθούν στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.