Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
gs keee thesaloniki05092015 F 395109264

Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στη Θεσσαλονίκη, 5.9.15

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στην ανακαινισμένη αίθουσα «Θεσσαλονίκη» του συνεδριακού κέντρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Δημήτρης Μάρδας, τ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, τ. υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), η κ. Όλγα Γεροβασίλη, τ. υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό & κυβερνητικός εκπρόσωπος (εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, τ. υπουργός (εκπρόσωπος της ΝΔ), ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης, τ. βουλευτής «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΒΕΕ, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα:

Ο  πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του τόνισε ότι «είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κάνει ό,τι απαιτείται για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της”, καταθέτοντας τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την οικονομία, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Ο κ. Μίχαλος πρότεινε την απόσυρση μιας σειράς φορολογικών μέτρων: της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, της προκαταβολής φόρου, του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελείας. Στη θέση τους πρότεινε ένα σύνολο ισοδύναμων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας, τ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατά τον χαιρετισμό του ενημέρωσε τα μέλη της συνέλευσης για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς επίσης και για την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο τραπεζικό της σύστημα. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αποκατάστασης της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην αγορά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

 

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις αλλαγές και πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει, αν είναι κυβέρνηση, για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μεταξύ άλλων, ως πρωταρχικούς στόχους ανέφερε: την άμεση, πλήρης αποκατάσταση στη ροή πληρωμών από το ΕΣΠΑ για 2007-2013 καθώς και αύξηση της προκαταβολής του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο από το 7% στο 14%, νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ, δημιουργία νέου αναπτυξιακού νόμου ο οποίος θα ενισχύει το σκέλος των έμμεσων ενισχύσεων, μείωση του γραφειοκρατικού κόστους μέσα από αλλαγές στον νόμο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, δημιουργία δικτύου Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της επιχειρηματικότητας που θα διαμεσολαβούν ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματία σε όλες του τις συναλλαγές, δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιτάχυνση της επιστροφής του ΦΠΑ κ.ά.

 

Τέλος, η κα Γεροβασίλη προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επιμελητηρίων, οι οποίες “θα αποκαθιστούν την ικανότητα των επιμελητηρίων να συμβάλουν σε διαδικασίες τοπικού και περιφερειακού οικονομικού σχεδιασμού και θα καθιστούν τα επιμελητήρια πραγματικούς συμπαραστάτες στο έργο των μικρομεσαίες επιχειρήσεων μέσα από την ικανότητα συνδρομής τους σε διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και συμβολής τους στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες για την μείωση των γραφειοκρατικών βαρών στις επιχειρήσεις”.

Η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από την πλευρά της ενημέρωσε για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και διαβεβαίωσε τα μέλη ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ομαλότητας σε αυτό, τη σταδιακή άρση του ελέγχου κεφαλαίων και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με τα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, στη δυσχερή θέση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις από την κατάσταση στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον έλεγχο κεφαλαίων, που οδήγησαν στο «πάγωμα» όλων των έργων που εκτελούνταν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ όσο και για την έναρξη του νέου.

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προέβαλε την επιχειρηματική του ιδιότητα και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου και των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, ενώ πρότεινε τη φιλοξενία μιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, σε γεύμα που παρέθεσε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ,  το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες ασφυξίας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε την αναγκαιότητα βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και συνολικά στην οικονομία. Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, εφόσον συνεχιστεί η ομαλοποίηση του κλίματος στην οικονομία, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα αρθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε ως σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας την τεράστια αποεπένδυση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως λύση του προβλήματος ανέδειξε την  προσέλκυση κεφαλαίων, τα οποία μάλιστα θα πρέπει  μέχρι το 2020 να ανέλθουν στα  100 δισ. ευρώ, προκειμένου να επενδυθούν και η οικονομία να ανακτήσει την παραγωγική δυνατότητα που είχε πριν την κρίση.

Previous Logist Eurasia 21-24 Νοεμβρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας