Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
maniatis giannis F 560307026

Γ. Μανιάτης: Τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ σε βάθος 20ετίας για την Περιφέρεια της Ηπείρου

Εκτιμήσεις ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ σε βάθος 20ετίας για την Περιφέρεια της Ηπείρου εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δηλώνοντας ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί εθνικη στρατηγική για τη δημιουργία μίας νέας αγοράς στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης συμμετείχε σε ημερίδα για την «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου» στα Ιωάννινα και δήλωσε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο, δημιουργεί νέα έσοδα, νέες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συζήτηση ξεκίνησε συμβολικά από τα Ιωάννινα και θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας, γιατί η Ήπειρος είναι μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε: «Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι άμεσα και έμμεσα. Είναι έσοδα και θέσεις εργασίας. Τα άμεσα έσοδα για την Περιφέρεια Ηπείρου, σε βάθος χρόνου 20ετίας, ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ. Είναι ένα νέο ΕΣΠΑ. Είναι περίπου 30 εκατ. κάθε χρόνο για τα επόμενα πολλά χρόνια. Η έμμεσες ωφέλειες είναι περίπου διπλάσιες από τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση. Με μια πρώτη προσέγγιση για τα επόμενα χρόνια η προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ηπείρου θα είναι επιπλέον άλλα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μία πολύ σημαντική τονωτική ένεση στην οικονομία της Ηπείρου. Από πλευράς απασχόλησης, αυτό το οποίο βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι, σε μία τέτοιου είδους παραγωγική μονάδα απασχολούνται περίπου 250 άνθρωποι άμεσα και περίπου διπλάσιοι έμμεσα απασχολούμενοι. Με μία πρώτη γενίκευση, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι στην παραγωγική μονάδα της Ηπείρου θα απασχοληθούν άμεσα και έμμεσα τα επόμενα χρόνια περίπου 900 έως 1000 εργαζόμενοι».

Κατά την ημερίδα για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων παρουσιάστηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που θα υπάρξουν, ενώ μεταξύ άλλων δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα, του οποίου η πρώτη φάση ξεκίνησε και η οποία περιλαμβάνει καταρχήν μελέτη όλων των υφιστάμενων δεδομένων, τόσο των σεισμικών, όσο και εκείνων που έχουν προκύψει από άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία νέα έρευνα με σεισμικές γραμμές, οι οποία θα διεξαχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα οριστούν και οι πρώτοι στόχοι γεώτρησης. Επισήμανε, επίσης, πως η 30χρονη και πλέον εμπειρία της αναδόχου εταιρείας στον Πρίνο αποτελεί εγγύηση ότι το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί χωρίς οποιοδήποτε ζήτημα για το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Previous Σε πλήρη λειτουργία η πρωτοβουλία παροχής νομικής συμβουλευτικής υπηρεσίας από την ΕΣΕΕ «Δικηγόρος του Εμπόρου»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας