Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
euro katatheseis F 510532468

«Φοροτσουνάμι» ως το τέλος του έτους

Φθινοπωρινό «τσουνάμι» υποχρεώσεων περιμένει τους φορολογουμένους ήδη από το τέλος Αυγούστου καθώς μέσα σε λίγους μήνες θα κληθούν να καλύψουν τα «σπασμένα» ολόκληρης της χρονιάς. Τα απανωτά χτυπήματα της Εφορίας κοστολογούνται σε 5 δισ. ευρώ και συνοψίζονται σε τέσσερα βασικά ραβασάκια: το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης (περιλαμβάνει τέσσερις φόρους), τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τον επιπλέον φόρο πολυτελείας για ορισμένους φορολογουμένους. Παράλληλα οι πολίτες θα πρέπει να φανούν συνεπείς σε σειρά άλλων υποχρεώσεων, όπως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο της ρύθμισης των 100 δόσεων. Συνολικά 900.000 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στις διάφορες ρυθμίσεις.
Αναλυτικά:
1. Εκκαθαριστικό δήλωσης. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει παραταθεί για τα φυσικά πρόσωπα ως τις 30 Αυγούστου. Αμέσως μετά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ως τις 31 Αυγούστου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως το τέλος Νοεμβρίου. Τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου θα καταβάλουν τη δεύτερη και την τρίτη δόση αντίστοιχα και όσοι είχαν υποβάλει δηλώσεις πριν από τις 18 Ιουλίου. Τα ραβασάκια της Εφορίας θα απαιτήσουν συνολικά κοντά στα 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν τέσσερις επιβαρύνσεις:  

α)
Τον φόρο εισοδήματος.

β)
Την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

γ)
Το τέλος επιτηδεύματος.

δ)
Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
 

2. ΕΝΦΙΑ.
Τα ραβασάκια έρχονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισπράξει και εφέτος 2,65 δισ. ευρώ, ακριβώς όσα και πέρυσι, ενώ, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην αλλάξει ούτε καν το όνομα του φόρου. Συνολικά  6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων. «Οι υπολογισμοί μας είναι να βγει μέσα στον Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη ώστε να έχουμε πέντε δόσεις στον ΕΝΦΙΑ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Οκτώβριο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2016.

3. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ερχονται τον Νοέμβριο. Τα σενάρια για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που διακινήθηκαν επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη «πάγωσαν» το τελευταίο διάστημα, ενώ στο Μνημόνιο 3 δεν προβλέπονται μεταβολές. Τα «ραβασάκια» αναμένεται να εκδοθούν τον Νοέμβριο, ενώ, όπως κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη ως την 31η Δεκεμβρίου. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ένα νέο κύμα κατάθεσης πινακίδων μετά την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.

tovima.gr

Previous ΔΕΗ: Κανονικά η λήψη μέτρων για απαιτήσεις ληξιπρόθεσμων λογαριασμών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας