Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
anaptyxi F 1558962864

Εξέλιξη οικονομικών μεγεθών 10.531 Ελληνικών επιχειρήσεων, που ήδη δημοσίευσαν ισολογισμούς χρήσης 2015/2014

Την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2015, μέσα από μια Οικονομική Ανάλυση σε δείγμα 10.531 εταιρειών με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς των δυο τελευταίων ετών παρουσιάζει (σύμφωνα με τα αρχεία της ICAP Databank)  η ΙCAP Group, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Από τις εταιρείες αυτές οι 2.051 είναι βιομηχανικές, οι 3.660 εμπορικές, οι 3.336 εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ 802 και 682 εταιρείες αντίστοιχα προέρχονται από τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών (εξαιρουμένων τραπεζών – ασφαλειών) συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2014.


“Σ’’ όλη την περίοδο της κρίσης, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις λειτούργησαν σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, προσπαθώντας να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η Ελληνική Οικονομία εμφάνισε ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης το 2014 και στο 1ο εξάμηνο του 2015, εν τούτοις οι εξελίξεις αυτές ανατράπηκαν στη συνέχεια με τα γνωστά μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, κ.α., με συνέπεια τελικά την καταγραφή οριακής ύφεσης στο σύνολο του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος της 
ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος για να προσθέσει:

“Σ’’ αυτό το πλαίσιο, βαριές ήταν οι απώλειες που συσσώρευσε ο εταιρικός τομέας, με κύριο χαρακτηριστικό τη ραγδαία επιδείνωση της κερδοφορίας και την συσσώρευση ζημιών επί σειράν ετών.  Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει το 2015.  Όπως φάνηκε από τα ενοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 10.531 Ελληνικών επιχειρήσεων (όλες όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι σήμερα, εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), φαίνεται ότι το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο των Ελληνικών επιχειρήσεων στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά από μία περίοδο συνεχούς καταγραφής ζημιών, επί μία πενταετία.

Παρόλο λοιπόν που ο Κύκλος Εργασιών το τελευταίο έτος σημείωσε μικρή μείωση, κατά 3%, οι τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής των επιχειρήσεων απέδωσαν καρπούς, με συνέπεια το λειτουργικό αποτέλεσμα να βελτιωθεί εντυπωσιακά και τα λειτουργικά κέρδη να διπλασιαστούν.

Επίσης, η πλέον θεαματική μεταβολή σημειώθηκε στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξε ανατροπή των μέχρι τότε αρνητικών αποτελεσμάτων καικαταγράφηκαν κέρδη προ φόρου ύψους  €1,89 δισ.,έναντι ζημιών €213 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Η Ελληνική Οικονομία έχει τις δυνατότητες να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον. Βέβαια, στην παρούσα φάση εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών–εταίρων της, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αφενός  και, αφετέρου, της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, παράγοντες που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.”


Περισσότερα στοιχεία για τα Οικονομικά Μεγέθη 10.531 Ελληνικών Επιχειρήσεων στο συνημμένο Δελτίο Τύπου.

 

Σχετικά Αρχεία:

Previous Εναρκτήριο λάκτισμα για τα Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης LEADER Κατανεμήθηκαν 360 εκατ. ευρώ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας