Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Εξαγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στη Νότια Κορέα. Από 1/7/2014 υποχρεωτική η πιστοποίηση με το κορεατικό σύστημα

Από 1/1/2014 ισχύει το νέο κορεατικό νομοθετικό καθεστώς για τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο επιβάλει την υποχρέωση πιστοποίησής τους σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα, όπως ενημερώνει το γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ.

Επειδή προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στις εισαγωγές, η Κορέα υιοθέτησε μια μεταβατική περίοδο (educational period) μη επιβολής του νέου νόμου, διάρκειας 6 μηνών, η οποία έληξε στις 30/6/2014, χωρίς να μπορεί να ανανεωθεί, λόγω αντιδράσεων στο κοινοβούλιο της χώρας.

Από 1/7/2014 όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα. Τα ήδη κυκλοφορούντα προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν ή να σβήσουν την ένδειξη «βιολογικής καλλιέργειας» (π.χ. με κάποιο αυτοκόλλητο). Εξαίρεση, αποτελούν τα προϊόντα που εισήχθησαν πριν από την 1/1/2014, δηλαδή την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νομικού καθεστώτος, τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά μέχρι την ημερομηνία λήξεώς τους.

Η Ε.Ε. προωθεί επειγόντως τη σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά και έχει επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση θέσεων, με εξαίρεση ελάχιστα θέματα, που θα συζητηθούν στις 16 και 17 Ιουλίου 2014, σε διμερή συνάντηση στη Σεούλ. Οι δυο πλευρές αισιοδοξούν ότι στη συνάντηση αυτή θα καταλήξουν σε συμφωνία.

θα επιδιωχθεί η άμεση ισχύς της συμφωνίας, πιθανώς μέσω της ανταλλαγής επίσημων επιστολών. Επίσης, θα συζητηθούν μεταβατικές ρυθμίσεις για τις εξαγωγές που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 30/6/2014 και πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ κατέληξαν ήδη σε συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης με τη Κορέα, η οποία θα τεθεί πολύ σύντομα σε ισχύ.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας, αναμένεται μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για εισαγωγές προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, καθώς θα ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και θα αρθεί η χρόνια αβεβαιότητα που αποθάρρυνε τους εισαγωγείς.

Το Γραφείο ΟΕΥ παρακολουθεί το θέμα και θα προβεί σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, μέσω της ιστοσελίδας ΑΓΟΡΑ.

Previous ΟΑΕΔ: Από 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας