Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
katastimata vitrina F74655778

ETE: Μόλις το 1/3 των MμΕ στο λιανεμπόριο λειτουργεί αποτελεσματικά

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, υπογραμμίζει κλαδική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), καθώς μόλις το 1/3 του κλάδου λειτουργεί αποτελεσματικά.

Παραθέτοντας τις στρεβλώσεις του ελληνικού εμπορίου, η ΕΤΕ παραδέχεται ότι βασική αδυναμία αποτελεί ο μεγάλος αριθμός των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες παράγουν τα 2/3 του συνολικού τζίρου.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει, μεγάλο κομμάτι του πλεονάσματος μικρών επιχειρήσεων οφείλεται σε διαρθρωτικές στρεβλώσεις του περιβάλλοντος επιχειρείν και δημιουργεί εμπόδια στην αποδοτική λειτουργία του κλάδου.   

Ως αποτέλεσμα:

  • Οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου – αν και αντιστοίχου μεγέθους με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (σε όρους πωλήσεων και απασχόλησης) – δεν καταφέρνουν να παράγουν αντίστοιχο επίπεδο προστιθέμενης αξίας. Η αδύναμη αυτή εικόνα της «μέσης» επιχείρησης λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα αποκρύπτει έντονες ανομοιογένειες, καθώς από έρευνα πεδίου φάνηκε η συνύπαρξη α) δυναμικών επιχειρήσεων (38% του τομέα) και β) αδύναμων επιχειρήσεων (¼ του τομέα) οι οποίες βρίσκονται στα όρια επιβίωσης χωρίς να έχουν προβεί σε καμία  επενδυτική ή στρατηγική κίνηση την τελευταία πενταετία.
  • Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων λιανεμπορίου δημιουργεί πιέσεις στη ρευστότητα και στον εμπορικό κύκλο τους, καθώς οι προμηθευτές τους έχουν έντονο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, με το βασικό προμηθευτή να καλύπτει το 40% των συνολικών πρώτων υλών και να είναι κυρίως μεγάλη επιχείρηση.
  • Ο κλάδος λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματική χρήση παγίων κεφαλαίων, χρησιμοποιώντας σχεδόν 5πλασίας αξίας πάγια κεφάλαια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να πετύχει 1 ευρώ πωλήσεων. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο έτερος παραγωγικός συντελεστής – η εργασία – δε φαίνεται πλεονασματικός καθώς οι απασχολούμενοι που απαιτούνται για την επίτευξη 1 ευρώ πωλήσεων είναι μόλις 16% περισσότεροι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η αναδιάρθρωση του κλάδου εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί χωρίς έντονες πιέσεις περιορισμού της απασχόλησης» εκτιμά η ΕΤΕ και θεωρεί ότι η επόμενη ημέρα αναμένεται με παρόμοιο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι θα απασχολούνται σε κατά μέσο όρο, μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυναμική να επιφέρουν υψηλή προστιθεμένη αξία στον κλάδο.

naftemporiki.gr

Previous Ποια κίνητρα προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα» που έχουν ήδη εγκριθεί από το κουαρτέτο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας