Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
evea F1543907087

Έρευνα ΕΒΕΑ για ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Αντίθετοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποκλειστικά, για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας εμφανίζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες που συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα του ΕΒΕΑ, ενώ προκρίνουν την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ως ένα μέτρο ενδυνάμωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Σε ότι αφορά το μείζον ζήτημα του προσφυγικού οι συμμετέχοντες στην έρευνα του ΕΒΕΑ, δείχνουν να προκρίνουν στην πλειοψηφία τους την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα, των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας, υπό την προϋπόθεση πάντως, να δοθεί προτεραιότητα στον ήδη άνεργο πληθυσμό της χώρας».

Στην δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη μέσω της ιστοσελίδας του (www.acci.gr) για καίρια ζητήματα όπως οι εργοδοτικές εισφορές, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η έρευνα διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε από τις 14 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου στην ιστοσελίδα του Ε.Β.Ε.Α., και στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι επιχειρήσεις-μέλη του αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος. Το πλήθος των συμμετοχών έφτασε τις 850, ενώ το ερωτηματολόγιο αλλά και τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιμελήθηκε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Ε.Β.Ε.Α. (Κε.Μ.Ε.-Ε.Β.Ε.Α.).

1) ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το πρώτο από τα τρία ερωτήματα που έθεσε το ΕΒΕΑ στο ερωτηματολόγιο αναφέρεται στη διαπραγμάτευση που υπάρχει για την ενίσχυση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και την αύξηση ή μη των εργοδοτικών εισφορών. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν συμφωνούν με τη πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση και των εργοδοτικών εισφορών ώστε να αποφευχθεί σημαντική μείωση στις συντάξεις.

Η πλειοψηφία των απαντήσεων και συγκεκριμένα το 53% των συμμετεχόντων, συμφώνησε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί τόσο τις εργοδοτικές εισφορές όσο και τις συντάξεις, έτσι ώστε να καταμεριστεί η επιβάρυνση μεταξύ των δυο. Το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό (38%) συγκεντρώθηκε στην επιλογή σχετικά με την μη διαπραγμάτευση των εργοδοτικών εισφορών και τη μείωση των συντάξεων, ενώ μόλις το 9% των συμμετεχόντων θεωρεί βιώσιμη λύση την αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα που σημαίνει ότι η λύση αυτή δεν προκρίνεται από το 91% των ερωτηθέντων

2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Το δεύτερο από τα τρία ερωτήματα της έρευνας αναφέρεται στη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος και των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, θέτει και το ερώτημα της επαναφοράς των απαλλαγών αλλά και άλλων φοροελαφρύνσεων που σχετίζονται με την ιδιωτική ασφάλιση, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα σχεδόν 8 στους 10 (78%), υποστηρίζει τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά των παροχών προς τους ασφαλισμένους, και επιπρόσθετα, θεωρεί πως πρέπει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε όσους επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση. Αντιθέτως, μόλις το 16% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να έχει θετική επιρροή στο ασφαλιστικό σύστημα και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, ενώ το 6% υποστηρίζει μεν τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά είναι αντίθετο στη χρήση φοροαπαλλαγών ή άλλης μορφής ελαφρύνσεων σε όσους ασφαλίζονται ιδιωτικά.

3. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

            Το τελευταίο ερώτημα της έρευνας εστιάζει στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού που πρωταγωνιστεί στη καθημερινότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, το ερώτημα αναφέρεται στην ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία και στη παραγωγική διαδικασία της, αν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για τον αριθμό όσων μείνουν οριστικά στην Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 40%, υποστηρίζει την επιλογή της παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στη χώρα και την ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, υποστηρίζει την τελική ενσωμάτωσή τους και στη παραγωγική διαδικασία της οικονομίας αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στον ήδη άνεργο πληθυσμό της χώρας. Το αμέσως επόμενο υψηλό ποσοστό απαντήσεων (32%) συγκεντρώθηκε στην επιλογή που αναφερόταν στη   μη-ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία και στην αποχώρησή τους από τη χώρα. Σχεδόν 2 στους 10 (19%) θεωρούν πως οι πρόσφυγες-μετανάστες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία και πως η συμβολή τους στη παραγωγική διαδικασία θα είναι προσοδοφόρα για το σύνολο της χώρας. Ολοκληρώνοντας, μόλις το 9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι πρέπει να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία και πώς η συμμετοχή τους στη παραγωγική διαδικασία θα ενισχύσει τη παράνομη εργασία.

Previous Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το φορολογικό
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας