Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
syntaxeis F 365677178

Έρχεται δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα περικοπών στις επικουρικές

Από την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα έχουν ενσωματωμένο το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των περικοπών, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16. Το πρώτο κύμα των μειώσεων ξεκίνησε τον Αύγουστο και οι άμεσα θιγόμενοι από τις νέες μειώσεις έφθασαν περίπου τους 65.000 δικαιούχους.

Όπως προβλέπει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Eργασίας, οι πληρωμές των επικουρικών γίνονται πλέον τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, περίπου 160.000 δικαιούχοι θα υποστούν συνολικά μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10%-12%. Έτσι, από το σύνολο του 1,2 εκατ. δικαιούχων του ΕΤΕΑΕΠ, εκτιμάται ότι συνολικά οι θιγόμενοι από τις περικοπές θα φθάσουν τους 225.000 δικαιούχους.

Στελέχη των επικουρικών ταμείων εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ταμείων (ΔΕΚΟ – Τραπεζών) οι μειώσεις αυτές μπορεί να πλησιάσουν και το 25%-30%. Αυτές οι μειώσεις αφορούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχους των πρώην ευγενών ταμείων, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπερέβαιναν τα 350 ευρώ.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνονται όταν το ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.120 καθαρά). Έτσι, το «ψαλίδι» θα πέφτει στο ποσό της επικουρικής που είναι πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ.

Από τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση εσόδων περίπου 140-150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις εκτιμάται σε περίπου 130.000.

Στα 6,3 δισ. τα έσοδα του ΙΚΑ

Εν τω μεταξύ, με συγκρατημένη αισιοδοξία για τη θετική πορεία εσόδων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας αντιμετωπίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας την αύξηση κατά 241,2 εκατ. ευρώ των συνεισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ στο πρώτο επτάμηνο του έτους.

Συνολικά στο πρώτο επτάμηνο του 2016 τα έσοδα του ΙΚΑ ανήλθαν στα 6.319,50 δισ. ευρώ, έναντι εσόδων 6.078,30 δισ. ευρώ που είχε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι για το 2016 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του ΙΚΑ εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του οργανισμού στον οποίο είναι ασφαλισμένα άμεσα ή έμμεσα περίπου 5,5 εκατ. άτομα θα είναι 2,1 δισ. ευρώ. Το προβλεπόμενο έλλειμμα του οργανισμού είχε προκαλέσει εύλογες ανησυχίες για τη συνολική πορεία εσόδων του ΙΚΑ μέσα στο 2016.

Όμως, στελέχη του υπουργείου και του ΙΚΑ εκτιμούν ότι η πρωτόγνωρη αύξηση των εσόδων του αποτελεί μια πολύ καλή οικονομική βάση για να συνεχίσουν το επόμενο πεντάμηνο την καταβολή των συντάξεων χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη λύση του «εσωτερικού δανεισμού» μεταξύ των ταμείων.

Αυτή η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού ήταν μια συνήθης διαδικασία τα τελευταία 6 χρόνια, σχεδόν από την αρχή της οικονομικής κρίσης και την εφαρμογή των ρυθμίσεων του πρώτου μνημονίου. Έτσι έπειτα από 6 χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2010, για πρώτη φορά οι συντάξεις του ΙΚΑ μηνός Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν χωρίς «δανεικά».

naftemporiki.gr

Previous Ο ΕΝΦΙΑ «φρενάρει» τις επιστροφές φόρων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας