Νέο επταετούς διάρκειας πρόγραμμα της ΕΕ, το Erasmus+, θα τρέξει από το 2014 στα θεματικά πεδία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.
Το Erasmus+ θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχόλησης και να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014, και έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκριση του Συμβουλίου των κρατών-μελών αναμένεται τον επόμενο μήνα. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που θα λάβουν χρηματοδότηση για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό.
Στους δικαιούχους είναι και 2 εκατομμύρια φοιτητές ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, 650.000 σπουδαστές επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητευόμενοι, 800.000 εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και νεαροί εργαζόμενοι που θα εκπαιδεύσουν άτομα στο εξωτερικό. Συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ θα έχουν επίσης περισσότεροι από 500.000 νέοι που θα ενταχθούν σε προγράμματα ανταλλαγών ή εθελοντισμού στο εξωτερικό. Μεταπτυχιακά με εγγυημένο δάνειο
Οι φοιτητές που θα μεταβούν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές θα χρηματοδοτηθούν από ένα νέο πρόγραμμα εγγυήσεων δανείων που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Αυτή η εξέλιξη είναι ευνοϊκή, καθώς οι κρατικές υποτροφίες και τα δάνεια δεν είναι πολλά. Παράλληλα το πρόγραμμα θα παρέχει χρηματοδότηση για εργαζομένους στην εκπαίδευση και κατάρτιση, για νεαρούς εργαζομένους και για συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων, κολεγίων, σχολείων, επιχειρήσεων και οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και για την προαγωγή της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής απασχόλησης.
Υποτροφίες και οικονομική στήριξη
Ταυτόχρονα περισσότεροι από 25.000 φοιτητές θα λάβουν υποτροφίες για πτυχία master’s, και 125.000 σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα λάβουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία 25 000 στρατηγικών συμπράξεων με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και την ενθάρρυνση διασυνδέσεων με τον κόσμο της εργασίας. Επίσης 3.500 εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις θα λάβουν υποστήριξη για να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 συμμαχίες γνώσης και τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων με σκοπό την τόνωση της απασχολησης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ενώ θα υπάρξουν 600 συμπράξεις στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών αθλητικών εκδηλώσεων.
Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα έχει ενισχυμένο προϋπολογισμό 14,7 δισ. ευρώ, κατά 40% υψηλότερο από τα σημερινά επίπεδα.Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Erasmus+ θα εντάσσει κάτω από την ίδια ομπρέλα όλα τα υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης και των νέων, όπως τα προγράμματα Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και το πρόγραμμα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει:
Το Erasmus+ δρομολογείται σε μια εποχή κατά την οποία περίπου έξι εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι στην ΕΕ – ενώ ειδικότερα στην Ισπανία και στην Ελλάδα τα επίπεδα της ανεργίας στους νέους ξεπερνούν το 50%. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και το ένα τρίτο των εργοδοτών αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό χάσμα δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Το Erasmus+ θα αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα, παρέχοντας ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση ή απόκτηση εμπειρίας στο εξωτερικό.
»Ταυτόχρονα, η ποιότητα και η καταλληλότητα των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας στην Ευρώπη θα αναβαθμιστούν μέσω της υποστήριξης που θα παρασχεθεί για την επαγγελματική εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού και των νεαρών εργαζομένων και μέσω της συνεργασίας του κόσμου της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας.»Η κινητικότητα φοιτητών και μαθητευομένων δίνει επίσης ώθηση στην κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ κρατών-μελών, όσοι έχουν ήδη σπουδάσει ή καταρτιστεί σε άλλη χώρα είναι πιθανότερο να θελήσουν να εργαστούν στο εξωτερικό μελλοντικά.
»Το Erasmus+ περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, ειδική γραμμή στον προϋπολογισμό του για τον αθλητισμό. Θα χορηγηθούν €265 εκατομμύρια με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό, με την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών, όπως το στήσιμο αγώνων και το ντόπινγκ. Θα υποστηρίξει επίσης διακρατικά έργα στα οποία θα συμμετέχουν οργανώσεις μαζικού αθλητισμού, προωθώντας τη χρηστή διακυβέρνηση, την κοινωνική ένταξη, τη διπλή σταδιοδρομία και τη σωματική άσκηση για όλο τον κόσμο».