Επίσκεψη στην Άρτα πραγματοποίησε την Τετάρτη (18/9) ο Πρέσβης της Γεωργίας David Bakradze.Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συναντήσει Αρτινούς επιχειρηματίες και να παρουσιάσει το επενδυτικό κλίμα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη Γεωργία.Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με τη Βουλευτή Νομού Άρτας, κα Όλγα Γεροβασίλη, μέλος της ομάδας φιλίας Ελλάδας – Γεωργίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.Υπάρχει ισχυρό και ανερχόμενο ενδιαφέρον επενδύσεων από το εξωτερικό που διεγείρει την οικονομική ευημερία.Η χώρα έχει διμερείς συμφωνίες στη προώθηση επενδύσεων και προστασία με 32 χώρες.Οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αφορούν κυρίως τον τουρισμό, τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή και επιχειρήσεις, υδροηλεκτρικούς κόμβους, logistics.
Η πόρτα της Πρεσβείας είναι ανοιχτή για όλους όσοι θέλουν να έρθουν να συζητήσουμε από κοντά και να λάβουν όποιες πληροφορίες χρειάζονται προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τη χώρα μου» δήλωσε ο πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα David Bakradze απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Άρτας.Ο κ. Bakradze, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ λίγο νωρίτερα δήλωσε ότι παρά τις καλές πολιτιστικές σχέσεις των δυο χωρών και τις ομοιότητες στην κουλτούρα των δυο λαών εντούτοις δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αντίστοιχες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, κάτι το οποίο επιδιώκει η πρεσβεία στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό ευχαρίστησε τόσο την εκπρόσωπο της Επιτροπής, βουλευτή Όλγα Γεροβασίλη για την πρόσκληση όσο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστο Παπάζογλου για τη Φιλοξενία στο Επιμελητήριο.
Η κ. Γεροβασίλη στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι όλοι οι βουλευτές συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιτροπές φιλίας όλων των κομμάτων και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε μια συνεννόηση με τον Πρέσβη στην Ελλάδα για την επίσκεψη του στην Άρτα, την οποία αποδέχθηκε αμέσως και έγινε η σχετική συνεννόηση με το Επιμελητήριο και την Πρεσβεία άμεσα.Η ίδια σε ότι αφορά τους στόχους αυτών των επισκέψεων τόνισε ότι «Είναι η εξωστρέφεια της κάθε χώρας και η σύσφιξη των σχέσεων σε πολιτισμικό επίπεδο, εμπορικό επίπεδο, οικονομικό και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει μέσα από αυτό. Αν αυτές οι ομάδες Φιλίας δουλέψουν πραγματικά έχουν να προσφέρουν σε όλους. Δεν σκέφτομαι μόνο τα όσα μπορεί άμεσα να πει κάποιος ότι έγινε π.χ. αυτή κι αυτή η συμφωνία, αλλά πρόκειται για μακροχρόνιες διαδικασίες και συνεργασίες που όταν γίνονται στη βάση αμοιβαίας ειλικρίνειας και διαφάνειας, έχουν να βοηθήσουν και τα δυο μέρη. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Ομάδα Φιλίας μια από τις τρεις που συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές όχι μόνο εγώ, κανονίστηκε αυτή η επίσκεψη. Ο στόχος από την πλευρά της Γεωργίας είναι η εξωστρέφεια της χώρας τους, κάνουν ένα άνοιγμα προς τα έξω, διότι και αυτή η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στο πρόσφατο παρελθόν, έχοντας περάσει και από πρόσφατους πολέμους. Αυτό λοιπόν κάνουν και με την Ελλάδα, με την οποία υπάρχουν πολύ ισχυρές σχέσεις των δυο λαών σε αντίθεση με αυτές των κυβερνήσεων και σε αντίθεης με άλλες χώρες που οι λαοί δεν έχουν πολύ στενές σχέσεις και οι κυβερνήσεις για άλλους λόγους έχουν αναπτύξει ισχυρές σχέσεις. Για την περιοχή μας πάντως, που κι εμείς είμαστε από τις περιοχές που δεν φημίζονται για την εξωστρέφειά τους , οποιαδήποτε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση γνώσεων, πληροφορίας που αφορά και τα δυο μέρη, νομίζω πως μόνο να προσθέσει έχει στην περιοχή».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, υποδεχόμενος τον κ. Bakradze στην Άρτα και το Επιμελητήριο, δήλωσε: Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει το επιμελητήριο Άρτας για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νομού μας ξεκινήσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με φορείς του επιχειρείν- γιατί εμείς είμαστε του επιχειρείν κι όχι του εξυπηρετείν όπως είναι κάποιοι άλλοι φορείς- και μέσα σε αυτές τις προσπάθειές μας ήρθαμε σε επικοινωνία μέσω και του κοινοβουλίου και της αντίστοιχης επιτροπής που μετέχει η κ. Γεροβασίλη για να φέρουμε πιο κοντά τις επιχείρησης της περιοχής με τις αντίστοιχες της Γεωργίας. Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην Πρεσβεία της Γεωργίας που ανταποκρίθηκε με έντονο ενδιαφέρον και μάλιστα προθυμοποιήθηκε να έρθει ο ίδιος ο πρέσβης ώστε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να ωφεληθεί έστω και μια μόνο αρτινή επιχείρηση. Συνεχίζοντας τις δράσεις που το επιμελητήριο έχει πάνω σε αυτό το σκοπό θα έχουμε συναντήσεις και με το Γερμανικό επιμελητήριο και με επιχειρήσεις από τη Γερμανία», είπε ο κ. Παπάζογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη το Επιμελητήριο Άρτας έχει πρόσκληση συμμετοχής στην μεγαλύτερη εμπορική έκθεση που γίνεται στο Βερολίνο. Η πρόσκληση είναι επίσημη από το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Άρτας θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην έκθεση του Βερολίνου το χειμώνα, οπότε το ανακοίνωσε ώστε οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να το γνωρίζουν έγκαιρα και να προετοιμαστούν σε συνεννόηση με το Επιμελητήριο για την παρουσία τους εκεί. Ωστόσο ο κ. Παπάζογλου ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξουν συνεργασίες και με άλλα Επιμελητήρια αναφέρθηκε και σε εκείνη με το Ελληνο-Αμερικανικό, λέγοντας: «Δυστυχώς εκείνη η συνεργασία δεν ευοδώθηκε πλήρως γιατί άλλα ήταν τα θέλω κάποιων ανθρώπων που δεν πιστεύουν στο Επιχειρείν, ευτυχώς όμως αυτή η επιχείρηση δεν ματαιώθηκε απλώς αναστάλθηκε ένα μέρος της στην πόλη μας», ενώ για τη συνεργασία με τον πρέσβη της Γεωργίας δήλωσε ότι η Γεωργία περιστοιχίζεται από διάφορες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ενώ αριθμεί πληθυσμό 4 εκατομμυρίων απευθύνεται σε μια αγορά 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.