Διήμερη επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.
Τη Δευτέρα, ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη καθώς και με τους Δημάρχους της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής και ζήτησαν στήριξη για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες. Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε εκείνες που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους το επόμενο διάστημα.
Αμέσως μετά ο κ. Χαρίτσης συνομίλησε με τοπικούς παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, ανταλλάσσοντας ιδέες και προτάσεις για την βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας και την συντονισμένη παρέμβαση του Υπουργείου, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του παραγωγικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με θέμα τα «Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Χαρίτσης έκανε έναν απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η Αριστερά όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, την αδιαλλαξία των θεσμών και τον πόλεμο που δέχτηκε από το προηγούμενο σύστημα εξουσίας που, αν και οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, αρνιόταν να εγκαταλείψει τα προνόμιά του. Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με τους εταίρους που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, επισημαίνοντας πως: «αν και επώδυνη, δεν ήταν συνέχεια των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως θέλουν να την εμφανίσουν οι αντίπαλοί μας για να περάσουν το μήνυμα πως ‘όλοι ίδιοι είναι’. Περιέχει μέτρα δύσκολα, που είναι αντίθετα στη λογική μας και πληγώνουν την κοινωνία. Εξασφαλίζει όμως πολύ πιο ήπια προσαρμογή, με βιώσιμους στόχους. Αφήνει περιθώρια για την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Θέτει επιτακτικά το θέμα του χρέους και, κυρίως, προβλέπει ένα ξεκάθαρο τέλος του προγράμματος το 2018. Με πολιτικές που εμείς σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε, μπορέσαμε να λειάνουμε τις πιο αρνητικές πτυχές του προγράμματος. Αντιστρέψαμε πολλές από τις ταξικές επιλογές των προκατόχων μας και θέσαμε τις βάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.»
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές της οικονομίας και στα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζει, όπως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης του 2016 και η σημαντική μείωση της ανεργίας, τονίζοντας ωστόσο: «Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.»
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης με ουσιαστική παροχή ρευστότητας στην οικονομία αλλά και η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Πλέον, για πρώτη φορά, σε ρήξη με την πρακτική του παρελθόντος, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία –οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς– σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τις ίδιες προτεραιότητες, για να υπηρετήσουν συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Αφενός, ενισχύονται κατά προτεραιότητα κλάδοι όπου η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αφετέρου, επιδιώκεται η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, η δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην εσωτερική και εξωτερική αγορά».
Ο κ. Χαρίτσης εστίασε στα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το υπουργείο – όπως το καινοτόμο Υπερταμείο Συνεπενδύσεων (Fund of Funds) – τα οποία, με τη μόχλευση που αναμένεται να πετύχουν, θα διαθέσουν πάνω από δυο δισ. ευρώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με την πλήρη απορρόφηση των πόρων του προηγούμενου ΕΣΠΑ αλλά και την υπερκάλυψη των στόχων απορρόφησης του νέου ΕΣΠΑ για το 2016, παρέχεται μια αποφασιστική επενδυτική στήριξη στην οικονομία.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο 2ο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) που οργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στα Ιωάννινα στις 10-12 Μαϊου: «Επιλέξαμε την πόλη των Ιωαννίνων για τη διεξαγωγή του Φόρουμ αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ηπείρου. Μέσω του Φόρουμ στοχεύουμε στη δικτύωση των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των αυτοδιοικητικών φορέων των συμμετεχουσών χωρών, την καθιέρωση νέων συνεργασιών και την αναγνώριση ευκαιριών για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων με μακροπεριφερειακή διάσταση».
Την Τρίτη ο κ. Χαρίτσης έκανε περιοδεία σε τοπικές επιχειρήσεις και στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ενώ έκλεισε την επίσκεψή του με συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.