Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
VEA F25634

Επικαιρότητα ΒΕΑ 19/6/2013

Τρύπα 2,5 δισ. ευρώ που άνοιξε στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ προμηνύει την λήψη πρόσθετων μέτρων φέτος, αλλά και το 2014. Με βάση τα νέα δεδομένα, η τρόικα αποφάσισε να παρατείνει για λίγες ημέρες την παραμονή της στην Αθήνα. Οι επικεφαλής της αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αμέσως μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

 

–   Λύση στον «γόρδιο δεσμό» της ΕΡΤ καλούνται να βρουν σήμερα το απόγευμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, αν δεν θέλουν να σύρουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να θέσουν σε δοκιμασία την οικονομία και προς τούτο καλούνται με αμοιβαίες υποχωρήσεις να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

–   Την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ για την μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% ζήτησε χθες η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

 

–   Σε ισχύ τίθεται από αύριο, Πέμπτη 20 Ιουνίου, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε περίπου 2,5 εκατ. οφειλέτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή έντυπα μέχρι τις 18 Ιουλίου στις εφορίες και τα τελωνεία της χώρας όταν πρόκειται για οφειλές έως 1,5 εκατ. ευρώ και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης για μεγαλύτερα ποσά (ΠΟΛ.1140/14.6.2013).

 

–   Έως και την 21η Ιουνίου όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία με τους τόκους καταθέσεων των πελατών τους για το 2012, καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε.

 

–   Σε άντληση ποσού συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ προχώρησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

 

–   Καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων δεν προσφέρει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το Δημόσιο. Η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις  ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών ή συντάξεων  ακόμα και όταν οι οφειλέτες είναι συνεπείς και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

 

–   Νέες περικοπές στα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία θα φέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού τους από 1/1/2014, αλλά και η διακοπή ενίσχυσης των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι τα εφάπαξ που καταβάλλονται είναι ήδη μειωμένα έως και 38,5% στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

 

–   Έως και κατά 16% επιβαρύνει η γραφειοκρατία το κόστος των επενδύσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ που αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης στην ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος για την απλοποίηση των διαδικασιών.

 

–   Αίσθηση προκαλεί η χθεσινή τοποθέτηση στη Βουλή του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ανδ. Ταπραντζή για την αδυναμία προσέλκυσης αγοραστών, ο οποίος πάντως επιβεβαίωσε ότι η συναλλαγή για τα Κρατικά Λαχεία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

 

–   Βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ εμφανίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ η αζέρικη εταιρεία Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

 

–   Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάκαμψη, καθώς η μείωση των επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ενισχύει το ΑΕΠ κατά 0,3% σε ένα έτος, τονίζει σε μελέτη της η Eurobank.  

Previous Εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες δίχως την ελληνική «ταυτότητα»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας