Ασφυκτικά γεμάτο ήταν τη Δευτέρα το απόγευμα, το Επιμελητήριο Άρτας σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Φυσικά προϊόντα ως μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας – Προοπτικές του Νομού Άρτας», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και τη συμμετοχή των καθηγητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Φαρμακολογίας κας Ιωάννας Ανδρεάδου και του κου Λέανδρου Σκαλτσούνη.
Την εκδήλωση, που συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των παραβρισκομένων, άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Γκολομάζος, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων με αντικείμενο τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά και βότανα της Άρτας, που προγραμματίζει το Επιμελητήριο, με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες καλλιέργειας, μεταποίησης και διάθεσης αυτών των προϊόντων, και η μεταφορά τεχνογνωσίας στην κοινωνία της Άρτας, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.
Ο κ. Γκολομάζος ανέφερε ότι η φύση έχει σταθεί γενναιόδωρη στον τόπο μας, χαρίζοντάς του μια πλούσια ποικιλία από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τονίζοντας ωστόσο, πως «η καλλιέργειά τους για συστηματική εμπορία, που συνδέεται με τη μεταποίησή της σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι κάτι σχετικά καινούργιο για τον πρωτογενή τομέα της Άρτας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα».
«Γνωρίζω ότι ορισμένοι από σας ασχολείστε ήδη με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και κάποιοι άλλοι έχετε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην παραγωγή και διάθεση αιθέριων ελαίων, ωστόσο για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο, της τοπικής χλωρίδας, πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη. Κι αναφέρομαι κυρίως, στους τρόπους οργάνωσης και γνώσης τεχνικών καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας επώνυμων προϊόντων, από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και την πιστοποίηση της ελληνικής προέλευσης του πολλαπλασιαστικού υλικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε την ανάγκη σωστής οργάνωσης και επένδυσης που όπως είπε, απαιτεί συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών καθώς οι μικροί κλήροι, που υπάρχουν στην περιοχή μας δεν επιτρέπουν μεμονωμένες συνεργασίες με τη βιομηχανίες, διότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις ποσότητες, που απαιτούνται και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν, να συστήσουν Ομάδες Παραγωγών ή έναν Συνεταιρισμό, ώστε και τα κόστη της επένδυσης να μειωθούν και οι ποσότητες να είναι ελκυστικές για συνεργασίες με τις βιομηχανίες μεταποίησης.
«Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε το επιχειρείν, και να επενδύουμε. Να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας, να αντλήσουμε τεχνογνωσία από άλλες περιοχές του τόπους μας και να επενδύουμε σε νέες καλλιέργειες και την παραγωγή & διάθεση καινοτόμων προϊόντων» υποστήριξε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η κα Όλγα Γεροβασίλη συνεχάρη το Επιμελητήριο Άρτας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης κι επισήμανε ότι με διάλογο μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων και των ανθρώπων του τόπου, που ενδιαφέρονται για την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο του τόπου, «για να μην γυρίσουμε ποτέ πίσω, αλλά να πάμε μπροστά» όπως τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Το χουμε ανάγκη εμείς, οφείλουμε να το δώσουμε στις νεότερες γενιές».
Η κα Ιουλία Τσέτη, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου Ομίλου, δεν έκρυψε της συγκίνησή της, αλλά και τη χαρά της, που βρέθηκε ανάμεσα σε συμμαθητές και φίλους, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρόσκληση, η οποία όπως ανέφερε ήταν η πρώτη, που δέχθηκε από τον τόπο της. «θα είμαστε εδώ για πάντα και θα συνεχίζουμε δυναμικά, γιατί ο τόπος μας αξίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα μας έχουν πει», υποστήριξε για να λάβει το χειροκρότημα των συμπατριωτών της.
« Από άκρη σε άκρη ο νομός δηλώνει τη δυναμική και τις προοπτικές του. Δείχνει το δρόμο για να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα και τα παθήματά του, όπως είναι η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, η εγκατάλειψη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αυτά που ζητάει από μας σήμερα είναι να σκεφτούμε δημιουργικά, καινοτόμα, θαρραλέα, και επιχειρηματικά. Ζητάει από μας να συνεργαστούμε, όπως είπε και ο πρόεδρος πρωθύστερα, να αξιοποιήσουμε την επιστήμη, να τη συνδυάσουμε με τη φύση και τα αγαθά της, να ψάξουμε να βρούμε νέους τρόπους και νέες μεθόδους, να κοιτάξουμε μπροστά με όρους οικονομικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνους & βιώσιμους. Σήμερα, είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε τις χρήσεις των αρωματικών φυτών της Ηπείρου και ειδικά του νομού μας και να δώσουμε προτάσεις, που ήδη τις αξιοποιεί η φαρμακευτική βιομηχανία, η κοσμετολογία και η βιομηχανία τροφίμων» υποστήριξε η κα Τσέτη.
Η κα Τσέτη αφού αναφέρθηκε στις επενδύσεις του ομίλου στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέων προϊόντων και ανακοίνωσε τη λειτουργία και νέου εργοστασίου στα Οινόφυτα το 2020 το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκχύλιση φαρμακευτικών φυτών τόνισε «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε εμπράκτως ότι η καλλιέργεια ενός φυτού είναι ο πρώτος και καθοριστικός κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας αξίας, που στοχεύει στο να προσδώσει στο σύγχρονο άνθρωπο την πολυπόθητη ποιότητα ζωής, με όσο το δυνατό πιο φυσικό τρόπο. Μιας αλυσίδας αξίας που αναδεικνύει τη φύση σε πολύτιμο χορηγό, υγείας. Μια αλυσίδα αξίας, που κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς τόσο οι ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές όσο και οι αυστηρές νομοθετικές απαιτήσεις περιορίζουν σημαντικά τη χρήση των συνθετικών ουσιών και στρέφουν αναπόφευκτα την βιομηχανία προς τον πρωτογενή τομέα παραγωγής πρώτων υλών, φυσικών».
Επισήμανε ωστόσο, ότι η χρήση των φυσικών πρώτων υλών στη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών δεν μια απλή διαδικασία. Όπως είπε, οι πρώτες ύλες απαιτείται και πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά καθαρότητας και καταλληλότητας, να παράγονται μέσα από ορθές συνθήκες καλλιεργητικής πρακτικής, με τη συνεργασία γεωπόνων και σύμφωνα με υπεύθυνες εργασιακές και περιβαλλοντικές πολιτικές, κατοχυρωμένες, και να φέρουν και τις κατάλληλες ενδείξεις.
Υποστήριξε εξάλλου, ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, καλλιέργεια μιας επιχειρηματικής κουλτούρας, εξοικειωμένης με τους όρους της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας και προσανατολισμένης στην εξωστρέφεια με τη δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων. «Απαιτούνται επενδύσεις, όχι μόνο σε εξοπλισμό, αλλά σε διαρκή ενημέρωση, στη γνώση και την καινοτομία, επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό με αναβαθμισμένα προσόντα και δεξιότητες. Απαιτείται όμως, και ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο, συμπράξεις και συμμαχίες οικονομικής κλίμακος και πάνω απ’ όλα όραμα».
Κλείνοντας, ανέφερε πως η ελληνική βιομηχανία είναι παρούσα και θέλει να αξιοποιήσει τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, αρκεί να βρει απέναντί της ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ξεβολευτούν, που είναι αποφασισμένοι να καινοτομήσουν, που τολμούν να προσπαθήσουν σε αχαρτογράφητα νερά και ακαλλιέργητα χωράφια».
Τέλος, υποσχέθηκε πως σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας και την επιστημονική κοινότητα θα προχωρήσει στην καταγραφή και την έκδοση ενός βιβλίου για τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά της Άρτας.
Ο καθηγητής Φαρμακογνωσίας κ. Λέανδρος Σκαλτούνης έκανε αναλυτική παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των φαρμακευτικών φυτών, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, την εφαρμογή και τη χρήση τους, αυτούσια, ως αιθέρια έλαια, ή τα εκχυλίσματά τους στην φαρμακευτική βιομηχανία, την αρωματοποϊία, την βιομηχανία καλλυντικών, ως πρόσθετα στην βιομηχανία τροφίμων, με πολλαπλούς ρόλους, στην βιομηχανία ποτών, σε νέα προϊόντα όπως αγροχημικά κ.α΄.
Αναφέρθηκε επίσης, στα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής, που οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση συγκεκριμένων φυτών και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οι πολυφαινόλες του οποίου, όπως είπε, προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό estress. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του το καλοκαίρι τα Τζουμέρκα για μια πρώτη καταγραφή των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών της περιοχής, ενώ απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τον απαιτούμενο εξοπλισμό μεταποίησης των πρώτων υλών και το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης.
Η καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου αναφέρθηκε κυρίως στις Καρδιοπροστατευτικές δράσεις της ελιάς και τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής, που οφείλονται στο ελαιόλαδο. Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε οι «μελέτες στην πρωτογενή πρόληψη έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, πλούσιο σε πολυφαινόλες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων είτε τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου είτε διαμέσου μείωσης της φλεγμονής».