Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
screkas samaras ifg F 934014027

Έναρξη λειτουργίας του Institute for Growth (IfG) και του πρώτου υπό-ταμείου του “IfG – Greek SME Finance S.A.”

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τη Δευτέρα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, την έναρξη λειτουργίας του Institute for Growth  (IfG) και του πρώτου υπό-ταμείου του τού “IfG – Greek SME Finance S.A.”, γνωστού και ως Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η έγκριση των πρώτων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες έχουν συμβληθεί με το “IfG – Greek SME Finance S.A.”. 

Με τις εγκρίσεις αυτές ενεργοποιείται  το πρώτο υπό-ταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του οποίου προβλέπεται η ευέλικτη χορήγηση δανείων  με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους.

Οι χορηγήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των  συμφωνιών χρηματοδότησης που υπεγράφησαν προ ολίγων ημερών μεταξύ του “IfG – GreekSMEFinanceS.A.” (Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο), του ΕΤΕΑΝ, της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) και των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι όροι χορήγησης των δανείων από το IFG για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο (μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Με τα κεφάλαια αυτά σε βάθος χρόνου αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους 500-700 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα δώσουν σημαντική ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις καινοτόμες και εξαγωγικές, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Ουσιαστικά με τα πρώτα αυτά δάνεια, ξεκινά η επίσημη λειτουργία του IfG, το οποίο συστήθηκε προκειμένου να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιφερειακά αναπτυξιακά έργα υποδομών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ (Peter Schoof), o Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της KfWChristian Funke, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Χρήστος Μεγάλου. Επίσης παρέστησαν οι Υπουργοί, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΝ Πάτροκλος Γεωργιάδης.  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας ανέφερε σχετικά: “Το IfG αποτελεί καρπό της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία κι έτσι να αυξηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι καινοτόμες και παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας”.

Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Πέτερ Σόοφ (Peter Schoof) δήλωσε με τη σειρά του: «Με το Επενδυτικό Ταμείο υλοποιούμε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η εγγυημένη συμμετοχή της Γερμανίας μέσω της KfW είναι η απόδειξη ότι θέλουμε να συμμετέχουμε, ώστε η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα να στηριχθούν στην πράξη».

Previous Έγκριση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας