Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

ΕΚΤ: Πρόβλημα χρηματοδότησης για τo 32% των ΜμΕ στην Ελλάδα

Πρόβλημα τραπεζικής χρηματοδότησης αντιμετωπίζει το 32% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αποτυπώνει τις δυσκολίες πρόσβασης των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα, στη χώρα μας καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών που ανακοινώνουν αύξηση των αναγκών τους για τραπεζικά δάνεια, στο 25%. Στον αντίποδα, οι εταιρείες σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ολλανδία εμφανίζουν μείωση των αναγκών τους για χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2014, το 30% των ΜμΕ της Ευρωζώνης προσέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό, ποσοστό το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ ένα 36% των επιχειρήσεων απέφυγε να ζητήσει δάνειο λόγω των επαρκών εσωτερικών πόρων.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν υποβάλλουν αίτηση για ένα δάνειο, υπό τον φόβο της απόρριψης, αυξήθηκε σε 8% από 6%. Ανάμεσα στις επιμέρους χώρες, το Βέλγιο (38%) ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό των ΜμΕ που υποβάλλουν αίτηση για τραπεζικό δάνειο, ακολουθούμενο από τη Γαλλία (37%), την Ισπανία (36%) και την Ιταλία (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πορτογαλία και την Ελλάδα 18%.

Στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και την ακόμα υποτονική εξέλιξη των κερδών, οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού στο 29% (από 22%) των ΜμΕ οι οποίες ανέφεραν ότι ο φόβος της απόρριψης τις αποθαρρύνει από το να ζητήσουν ένα τραπεζικό δάνειο (29%, έναντι 22%).

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να βελτιώνεται η εικόνα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή, όπως διατυπώνεται στην έκθεση, να «περιορίζεται η επιδείνωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων» σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο Βέλγιο και την Ιρλανδία, το ποσοστό των ΜμΕ οι οποίες απέκτησαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έγινε θετικό (3% και 8%, από 0 και -7% αντίστοιχα).

Στην Πορτογαλία το καθαρό ποσοστό αυξήθηκε από 1% σε 5%, ενώ τα ποσοστά αυτά παρέμειναν αρνητικά στην Ολλανδία και στη Φινλανδία (-11% και -4% αντίστοιχα), αλλά βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο της έρευνας (-16% και -11% αντίστοιχα).

Οι ίδιες εξελίξεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-21% από -40% στην προηγούμενη έρευνα), αλλά το επίπεδο των καθαρών ποσοστών εξακολουθεί να σηματοδοτεί τις σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις. Η Αυστρία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ΜμΕ ανέφεραν μια περαιτέρω επιδείνωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων, με τα καθαρά ποσοστά να μειώνονται από -9% έως -13%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Previous Έως τις 30 Νοεμβρίου τα δικαιολογητικά για το αγροτικό τιμολόγιο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας