Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
evropaiki kentriki trapeza F284277728

ΕΚΤ: Αύξησε το haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), στερώντας σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι για να αυξηθεί το ELA, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκή ενέχυρα (collaterals).

«Η χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του ELA βασίζονται σε κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού)» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η ΕΚΤ, το δ.σ. αποφάσισε την αναπροσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που δύνανται να γίνουν αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρήση του ΕLA.

Καθησυχαστική η Αθήνα

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα  των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.

naftemporiki.gr

Previous Μέρκελ – Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες με την Ελλάδα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας