Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
aaa1 ekdilosi kavvathas1(1) F1589322231

Εκδήλωση Επιμελητηρίου & ΟΕΒΕ Ν. Άρτας: Με μείωση της φορολογίας, χρηματοδότηση από τις τράπεζες και προκήρυξη νέων προγραμμάτων θα ανακάμψει η αγορά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «ΜμΕ & Ανάπτυξη: Προβλήματα και Προοπτικές – Ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που διοργάνωσαν χθες, Δευτέρα 14-4-2018, το Επιμελητήριο Άρτας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Άρτας με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Άρτας κ. Αθανάσιος Μπάιμπος, αφού καλωσόρισε τον κ. Καββαθά και τους συνεργάτες του στην Άρτα, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω τις οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και κάλεσε την διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, να παρέμβει στα αρμόδια υπουργεία, διεκδικώντας λύσεις για το φορολογικό εργασιακό και ασφαλιστικό ζήτημα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος επισήμανε πως οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο από όλους από την οικονομική κρίση της τελευταίας 8ετίας, ειδικά όσες βρέθηκαν με χρέη στο ξεκίνημα της και δεν απέφυγαν τα λουκέτα.

«Από τη μια η υψηλή φορολογία και από την άλλη η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, η μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα και ο φόβος των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις μέσα σε αυτό το κλίμα, δημιούργησε σοβαρές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως «για να επανέλθει η αγορά στην κανονικότητά της και να πάρει η χώρα το δρόμο της ανάπτυξης απαιτείται θεσμοθέτηση δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος σε βάθος δεκαετίας, με μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, ρύθμιση των κόκκινων δανείων και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων με μείωσης της γραφειοκρατίας και φυσικά τόνωση της ρευστότητας».

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Γκολομάζος απαιτείται ο σχεδιασμός και προκήρυξη νέων προγραμμάτων, που εκτός από τον τουρισμό, τη μεταποίηση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, θα αφορούν και στην ενίσχυση της λειτουργίας των μικρότερων επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και το λιανικό εμπόριο, που αποτελούν το βασικό κορμό της επιχειρηματικότητας της χώρας μας, και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία χρειάζονται στήριξη για να ορθοποδήσουν. «Προχθές είχαμε κοντά μας την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ κα Ευγενία Φωτονιάτα και μας είπε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα για το λιανικό εμπόριο. Θεωρώ ότι τέτοια προγράμματα θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην αγορά. Δεν σας κρύβω ότι από τότε που ανέλαβα ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι συχνότερες ερωτήσεις που δέχομαι είναι αν αναμένονται επιδοτούμενα προγράμματα για το λιανικό εμπόριο, την εστίαση και τις μικρές βιοτεχνίες. Ας ελπίσουμε να προκηρυχθούν το συντομότερο», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Γκολομάζος δεσμεύτηκε πως η Διοίκηση του Επιμελητηρίου θα σταθεί στο πλευρό κάθε επιχείρησης, διεκδικώντας μείωση της φορολογίας, καλύτερους όρους παροχής δανείων από τις τράπεζες, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, με στόχο την έξοδο από την κρίση και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Στην υπερφολογόγηση, την υπερχρέωση και την έλλειψη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Όπως επισήμανε στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και μέχρι το 2014, το μεγαλύτερο τίμημα το πλήρωσαν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπε, «ο αριθμός αυτός έφτασε τις 220.000 αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε από 840.000 το 2008 στις 620.000 το 2014. Από το «κλείσιμο» αυτών των επιχειρήσεων αλλά και από τις απολύσεις, περίπου 780.000 άτομα προστέθηκαν στο απόθεμα της ανεργίας».

Ταυτόχρονα, αυξήθηκε σημαντικά το ιδιωτικό χρέος και για πρώτη φορά ξεπέρασε το δημόσιο χρέος. Τα χρέη στις Δ.Ο.Υ. εκτινάχθηκαν από τα 30 στα 101 δις. Ευρώ, άλλα 114 δις. αφορούν σε «κόκκινα δάνεια» και περί τα 28 δις. σε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Υποστήριξε ωστόσο, πως αργά, αλλά σταθερά η οικονομία μπαίνει σε μια καλύτερη περίοδο, κάτι που όμως δεν εισπράττουν προς το παρόν, οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, υποστήριξε πως απαιτείται άμεσα παρέμβαση της πολιτείας για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ και φορολόγησης, γιατί όσο μεγενθύνονται τόσο μεγαλώνει η φοροαποφυγή.

Σε ότι αφορά στην έλλειψη χρηματοδότησης, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε πως μετά από τις τέσσερις ανακεφαλαιώσεις τραπεζών, που στηρίχθηκαν από τον ελληνικό λαό, οι τράπεζες θα πρέπει επιτέλους να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως επισήμανε, «δεν μπορεί να πωλούνται σε ξένα funds τα «κόκκινα δάνεια» με εκπτώσεις που ξεπερνούν το 50% και σε δόσεις των 36 μηνών και να μην δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη ή τον επιχειρηματία να αποπληρώσει με καλύτερους όρους τα δάνειά του».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ κάλεσε, εξάλλου, από την Άρτα όλα τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν ένα νόμο που θα προστατεύει τόσο την πρώτη κατοικία των πολιτών, όσο και την επαγγελματική στέγη και τον πάγιο παραγωγικό εξοπλισμό της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό επισήμανε την ανάγκη οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι με συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε εξάλλου στη μετανάστευση των νέων επιστημόνων, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα χάνει ένα μεγάλο κεφάλαιο , το οποίο έχει επιδοτήσει κάθε ελληνική οικογένεια, και θα μπορούσε να πάει τη χώρα μπροστά.

Υπεραμύνθηκε τέλος, της Κυριακάτικης αργίας τονίζοντας πως αυτό το μέτρο εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες και τα Malls και πως στις τουριστικές περιοχές, όπου υπήρχε η ανάγκη για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η αγορά αυτορυθμίστηκε.

Το Επιστημονικό Στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ηλίας Γεωργόπουλος παρουσίασε το ΠρόγραμμαΈγκαιρης προειδοποίησης Επιχειρήσεων «EARLYWARNINGEUROPE» Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε 700 επιχειρήσεις της χώρας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαχείρισης (όπως κίνδυνος πτώχευσης – κλείσιμο της επιχείρησης), να έχουν δωρεάν εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα συμβουλευτική υποστήριξη.

Το Πρόγραμμα, προϋπ 4,8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε., μέσω του COSME και θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2019

Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ως εθνικός συντονιστής και το ΕΕΑ.

Στόχος του Προγράμματος είναι να αλλάξει την γενική άποψη για την αποτυχία και την πτώχευση και το κοινωνικό στίγμα που επιφέρουν στον επιχειρηματία, και να δημιουργηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, στην Ελλάδα, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης:

  • Παρέχει εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να:
  • Αποφεύγεται η πτώχευση ή το κλείσιμο της επιχείρησης
  • Διασφαλίζεται το κλείσιμο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο όταν αυτό είναι η μόνη επιλογή
  • Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης καθιστώντας τες βιώσιμες.

Την εκδήλωσε παρουσίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών και Γενική Γραμματέας της ΟΕΒΕ Ν. Άρτας κ. Βέκη Αθανασάκη.

Στο πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕΕ προσφέρθηκαν ασημένιες αναμνηστικές πλακέτες με το «γεφύρι της Άρτας» και την «Παρηγορήτισσα», από το Επιμελητήριο και την ΟΕΒΕ Ν. Άρτας.

Previous Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για το «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business)»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας