Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
dimotiko symvoulio epixparko F1430200307

Εισήγηση Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστου Παπάζογλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων – Παραχώρηση Δημοτικής Έκτασης για την κατασκευή ΕΠΙΧ. ΠΑΡΚΟΥ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι,

Η απόφαση παραχώρησης δημοτικού χώρου για την κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα είναι το πρώτο βήμα, αλλά καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας.

Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας καλείται να λάβει μια ιστορική απόφαση, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τα δεδομένα της τοπικής μας οικονομίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Άρτα και την Ήπειρο. Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας καθένας από εσάς και όλοι μαζί θα έχουμε γράψει τη δική μας σελίδα στην οικονομική ιστορία του τόπου. Γι’ αυτό σας καλώ ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές διαφορές να την γράψουμε μαζί.

Η επιλογή της θέσης «Κρικούκια» είναι η πλέον ενδεδειγμένη, με πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές. Είναι γνωστό ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των επιχειρηματικών μονάδων αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη και ορθολογική ανάπτυξή τους.

Η συγκεκριμένη περιοχή, είναι κοντά στην Άρτα και παρέχει σύγχρονο οδικό δίκτυο: Με την Ιόνια Οδό επιτυγχάνεται η διασύνδεση με την Πάτρα και τα Ιωάννινα, ενώ υποστηρίζεται ικανοποιητικά με το λιμάνι της Πρέβεζας και το αεροδρόμιο του Ακτίου για τις εισαγωγές των πρώτων υλών και κυρίως για τις εξαγωγές των προϊόντων των επιχειρήσεων που θα στεγαστούν εκεί.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών και των εξαγωγών και τόσα χρόνια να μην έχει δημιουργηθεί ένας χώρος οργανωμένης εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

Δεν μπορεί να μιλάμε για μείωση της ανεργίας και να θεωρούμε λύση τα προγράμματα 5μηνης και 8μηνης εργασίας. Οι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους πρέπει να επιβιώσουν και μετά το πέρας του 5μηνου ή 8μηνου κ.λπ.

Μόνο με τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας θα δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Και η κατασκευή και η λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα έχει, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα τη:

  • Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για του δημότες Αρταίων και ειδικότερα, θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις προσλήψεις κατοίκων των Δημοτικών διαμερισμάτων Αμμοτόπου & Αμπελίων. (Είθισται οι επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους από την περιοχή εγκατάστασής τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΒΙ.ΠΑ. Ξάνθης απασχολούνται περί τα 800 άτομα της γύρω περιοχής).
  • Απασχόληση μόνιμου προσωπικού στην Εταιρεία Επιχειρηματικό Πάρκο Α.Ε., όπως μηχανικοί, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κηπουροί, διοικητικό προσωπικό κ.ά.
  • Ανάπτυξη επιχειρήσεων στα πέριξ, εκτός ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. Άρτας και επί της Ιονίας Οδού όπως εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις, τράπεζες κ.ά.
  • Κατακόρυφη αύξηση της αξίας γης της περιοχής στα πέριξ του ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. Άρτας.
  • Αυξημένα έσοδα για το δήμο Αρταίων (είσπραξη δημοτικών τελών από εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αποκομιδή σκουπιδιών, διαχείριση δικτύων ύδρευσης, κ.ά.)

Η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου αποτελεί μια σύγχρονη επιλογή παραγωγικής ανασυγκρότησης, που από τη μια πλευρά θα φέρει πιο κοντά την επιχειρηματική κοινότητα, και από την άλλη θα δώσει στον πολίτη καταναλωτή τη δυνατότητα γρήγορης, εύκολης και ασφαλούς πρόσβασης.

Ταυτόχρονα, η κατασκευή και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα άρει τις ανισότητες ανταγωνισμού, μειώνοντας δραστικά το λειτουργικό και παραγωγικό κόστος των επιχειρήσεων του Νομού μας και ταυτόχρονα θα αμβλύνει τις τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και οχλήσεις.

Η χωροθέτησή του θα γίνει στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και θα οργανωθεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

Στο Επιχειρηματικό Πάρκο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Με την κατασκευή και λειτουργία του, προστατεύει και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτονικών οικιστικών περιοχών (Αμπέλια, Αμμότοπος, Καμπή) και επηρεάζει θετικά τη διαμόρφωση σταθερών αξιών ακίνητης περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζει για τους εργαζόμενους στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, τις συνθήκες για το βέλτιστο περιβάλλον εργασίας.

Ρυθμίζει έμμεσα, αλλά ουσιαστικά, την άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που επιφέρουν στις τοπικές κοινωνίες η άτυπη και διάσπαρτη συγκέντρωση διαφόρων κατηγοριών εγκαταστάσεων.

Με βάση την νομοθεσία, που ισχύει από το 2011, το Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Β΄, που σχεδιάζουμε για την Άρτα, είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδοµείται και οργανώνεται για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων µέσης και χαµηλής όχλησης.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και παραπομπής του έργου στο απώτερο μέλλον. Θα πρέπει άμεσα-χθες- να αξιοποιηθούν τα σχετικά κονδύλια, που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Ηπείρου για μελέτες, και να καταθέσουμε εγκαίρως φάκελο για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ΕΙΣΗΓΗΣΗ.

 

Previous Γ.Ν.Άρτας: 1) Διαγωνισμός: Κάλυμμα τραπεζιού εργαλειοδοσίας μια χρήσης Αποστειρωμένου υλικού, 2 στρωμάτων μεγέθη 150×190 περίπου, 2) Προμήθεια υγειονομικού υλικού
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας