Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
ebrd evrop trap anoikod anaptyxis F 1640190265

EBRD: Παροχή χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για επενδύσεις στην Ελλάδα

Την ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) για πέντε χρόνια, ως το τέλος του 2020, ανακοίνωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τράπεζας Σιούμα Τσακραμπάρτι.

Σύμφωνα τον πρόεδρο της EBRD, το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από την Τράπεζα υποβλήθηκε το φθινόπωρο του 2014 από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, αλλά επιβεβαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.

Το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από την EBRD ως το 2020, εγκρίθηκε ομόφωνα από τους μετόχους της Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη σχετική ανακοίνωση της EBRD επισημαίνεται ότι η Τράπεζα «θα εφαρμόσει την τεχνογνωσία της με στόχο την προσέλκυση και την ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ενισχύοντας το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και αναπτύσσοντας την περιφερειακή συνεργασία». Ειδικότερα, αναφέρεται πως «η EBRD, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες.»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της EBRD, η Τράπεζα έχει εντοπίσει δύο τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα προγράμματα χρηματοδότησης. Ο πρώτος αφορά στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στις ΜΜΕ, στις οποίες η Τράπεζα θα μπορούσε να παράσχει χρηματοοικονομική βοήθεια, ή ακόμα και χρηματοδότηση για εμπορικές δραστηριότητες, με έμφαση στις εξαγωγές. Ο δεύτερος τομέας αφορά στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, με προγράμματα που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, αλλά και στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακραμπάρτι, τα κλιμάκια της Τράπεζας θα μεταβούν στην Αθήνα την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, όπου θα έχουν συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικές προτεραιότητες του πενταετούς προγράμματος. Η διαδικασία αυτή διαρκεί κάποιες εβδομάδες, ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, όπως π.χ. στις ΜΜΕ τα προγράμματα χρηματοδότησης μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, σημείωσε ο Πρόεδρος της EBRD.

Η κυβέρνηση χαιρέτησε, δια στόματος του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.
Όπως τονίζει ο κ.Σακελλαρίδης, προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών.
amna.gr
Previous Γ. Βαρουφάκης: Φάκελος με έξι μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας