Επιπλέον ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση σε εναλλακτικές αγορές των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.
«Θέλουμε να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα προώθησης σε νέες αγορές αυτό το χρόνο, από τα 30 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Ο Ντ. Τσιόλος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, ο Επίτροπος Γεωργίας σημείωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να συζητήσουν για ένα τρίτο πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά σε «στοχευμένες αποζημιώσεις» με αποδέκτες κυρίως μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, διότι όπως είπε χρειάζεται «κοινή δράση».
Μετά τα μέτρα στήριξης, με τη μορφή αποζημίωσης, που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο προς τους παραγωγούς φρούτων και οπωροκηπευτικών, αλλά και προς τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, η Επιτροπή προτείνει σήμερα ένα δεύτερο πακέτο μέτρων που έχει στόχο την αναζήτηση νέων προορισμών και νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο (γαλακτοκομικά, κρέας, φρούτα και τα οπωροκηπευτικά).
Όπως επισήμανε σήμερα ο Επίτροπος Γεωργίας, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα διατροφής. Πριν την κρίση το 10% των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ είχε προορισμό τη Ρωσία, ενώ σήμερα περίπου το 4,2% των εξαγωγών προς τη Ρωσία (αξίας περίπου 5 δις ευρώ) έχει πληγεί από το εμπάργκο. Σύμφωνα με τον Ντ. Τσιόλος πριν από την κρίση η ΕΕ εξήγαγε προς τη Ρωσία το 29% των φρούτων και των οπωροκηπευτικών, το 33% των τυριών και το 28% των βουτύρων.