Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
xardouvelis gikas F 38026445

«Χρήσιμη η συζήτηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα»

Οι συναντήσεις στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιο και τα οποία θα μας απασχολήσουν στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στον μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της ελληνικής αποστολής με την τρόικα.

Και για την ελληνική αντιπροσωπεία, η προκαταρκτική αυτή συνάντηση στο Παρίσι θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα «χρήσιμη». «Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων» εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν τα άμεσα και καυτά που απασχολούν τον ελληνικό λαό όπως οι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, τα εργασιακά, το θέμα των πλειστηριασμών, τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ, το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εργασιακό θεωρήθηκε «πολύ ευαίσθητο θέμα», ο υπουργός εξέθεσε τις προτάσεις του, οι επικεφαλής της τρόικας όμως περιμένουν να δουν τις μελέτες που προετοιμάζονται, να μιλήσουν με τους κοινωνικούς φορείς, να γίνει η απαιτούμενη «ζύμωση». Για τα κόκκινα δάνεια έγινε μεγάλη κουβέντα γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία, αφού η επίλυσή του θα επιτρέψει μια ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δουλειά που έχει κάνει και έγινε ευρεία συζήτηση πως θα μπορούσε να βελτιωθεί. Η ελληνική πλευρά έδειξε ξεκάθαρα τη θέλησή της να λυθεί άμεσα το θέμα και να μην υποστεί την όποια καθυστέρηση.  Συζήτηση έγινε και για τον ΕΝΦΙΑ αφού η τρόικα είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος του ΕΝΦΙΑ για έσοδα περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ θεωρείται και από τους τροϊκανούς ότι είναι εφικτός και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν θα είναι σύμφωνα με τον στόχο αυτό.

Απαντήσεις για τις θέσεις της τρόικας δεν είναι δυνατόν για την ώρα να δοθούν, καθότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική. Υπάρχουν όμως οι εντυπώσεις που επιτρέπουν στα στελέχη της αποστολής να πιστεύουν ότι «κατάλαβαν και είδαν την προσπάθεια που έχει γίνει σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις δράσεις που έχουν γίνει».

Για «παραγωγικές συζητήσεις» σε «θέματα-κλειδιά» κάνει λόγο κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τις συνομιλίες στο Παρίσι. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η «πλήρης αποστολή» της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ:amna.gr

Previous Υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας