Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
tyrokomika2 F1242660209

Χρ. Παπάζογλου: “Επικροτούμε τη γιορτή του Ηπειρώτη Τυροκόμου. Ωστόσο, στόχος θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων & η προώθησή τους στην ευρωπαϊκή & διεθνή αγορά”

Αναφορικά με την Ετήσια Γιορτή για τον Ηπειρώτη Τυροκόμο, ερωτηθείς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου προέβη στην εξής δήλωση:

«Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου  που αφορά στην καθιέρωση Ετήσιας Γιορτής για τον Ηπειρώτη Τυροκόμο, την οποία και επικροτούμε.

Και φυσικά συμφωνούμε με το στόχο  της Περιφέρειας για την ανάδειξη- μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας- της συμβολής των τυροκόμων στην παραγωγή των τοπικών επώνυμων προϊόντων και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Θεωρούμε ωστόσο και προκειμένου η σχετική εκδήλωση να έχει και ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα ότι θα πρέπει να προσθέσει  ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Να δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γευθούν τα τοπικά  τυροκομικά προϊόντα, να ενημερωθούν γι’ αυτά σε εκθεσιακά περίπτερα που μπορούν να διαθέτουν οι ντόπιοι παραγωγοί και επιχειρήσεις και να γευθούν τοπικά εδέσματα με βάση το τυρί.

Κυρίως όμως, πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο στήριξης και ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής θα πρέπει να διοργανώνονται επιστημονικές ημερίδες – συνέδρια με προσκεκλημένους  εξειδικευμένους επιστήμονες ( καθηγητές των ΤΕΙ Ηπείρου, Γεωπονικών Πανεπιστημίων, ΕΦΕΤ),  εκπροσώπους υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης &  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, επιτυχημένους επιχειρηματίες του κλάδου, εκπροσώπους συνεταιρισμών κ.ά. που θα μιλούν για τις νέες δυνατότητες του κλάδου, τα νέα προγράμματα, την επιχειρηματικότητα, τις διεισδύσεις σε νέες αγορές, την τυποποίηση, την ποιότητα, την κτηνοτροφία…

Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν τέτοιου είδους σημαντικές εκδηλώσεις να εκλαμβάνονται από τους ενδιαφερομένους και εν γένει τους πολίτες  ως λαϊκές εμποροπανηγύρεις,  με αποσπασματικές ομιλίες και ατέλειωτα τσιμπούσια!

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό πολυάριθμες  τυροκομικές  μονάδες, κυρίως οικογενειακού επιπέδου  δραστηριοποιούνται  στην  περιοχή  της  Ηπείρου, παρασκευάζοντας κορυφαία τυροκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. 

Κτηνοτρόφοι  και  τυροκόμοι,  μέσα  από  πατροπαράδοτες διαδικασίες  παρασκευής  της  Φέτας και όχι μόνο,  συνδυάζουν την σύγχρονη γνώση και τεχνολογία και καταφέρνουν χρόνια τώρα να προσφέρουν στην αγορά εξαιρετικά και διακριτά προϊόντα.

Ολόκληρη αλυσίδα γεωργών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών, εμπόρων και τόσων άλλων συναφών επαγγελμάτων, δραστηριοποιούνται σε όλον τον κύκλο της αλυσίδας- από την παραγωγή, την  προώθηση και διακίνηση της ΦΕΤΑΣ και άλλων τυροκομικών προϊόντων, εισφέροντας εισόδημα, εργασία στις δοκιμαζόμενες τοπικές μας κοινωνίες.

Αυτόν τον κόσμο, αυτή την οικονομία έχουμε καθήκον και υποχρέωση να στηρίξουμε, να αναδείξουμε και με τις πρωτοβουλίες μας να ανοίξουμε νέους παραγωγικούς και εμπορικούς ορίζοντες».

 

Previous Το crash test των μέτρων που προτείνουν δανειστές και κυβέρνηση – Τι λέει το Μαξίμου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας