Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
gsevee papazoglou1 F 1760804208

Χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας στην Ημερίδα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «Στόχοι και παρεμβάσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές επιχειρήσεις»

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Καλησπέρα,

Μετά από πέντε μήνες παλινδρομήσεων επιτέλους φαίνεται να έχουμε συμφωνία. Επώδυνη συμφωνία, αλλά πάντως συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα, στις επιχειρήσεις και στους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε. και να δώσουν τη μάχη της ανάπτυξης, της ανασυγκρότησης, της δημιουργίας.

Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία είναι αναμφισβήτητα σκληρά, ενδεχομένως και άδικα ειδικά για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τα τελευταία πέντε χρόνια δίνουν τη μάχη της επιβίωσης κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Και η αδικία πιθανότατα δεν θα έχει απλά και μόνο οικονομικές παρενέργειες. Εάν δεν ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα και εφόσον δεν υπάρξει εξορθολογισμός θα δούμε και νέα λουκέτα. Και το τίμημα είναι ήδη μεγάλο…

Από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περίπου 300.000 επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει απώλεια πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας, συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κι επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αλλά ο εφιάλτης δεν τέλειωσε. Με βάση στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, άλλες 8.500 επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν στο επόμενο εξάμηνο, προκαλώντας απώλεια άλλων 20.000 θέσεων εργασίας.

Δε χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω για να περιγράψουμε την κατάσταση. Είναι από μόνη της δραματική.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να δραστηριοποιηθούμε. Και πρώτα απ’ όλα να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση: «μόνιμο και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, με σαφείς και τίμιους κανόνες». Και φυσικά, επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας. Η αγορά πνίγεται, οι επιχειρηματίες ασφυκτιούν και το εμπόριο -εσωτερικό και εξωτερικό- διαλύεται.

Τι πρέπει να γίνει είναι σε όλους γνωστό! Οι προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας και των θεσμικών τους φορέων είναι κατατεθειμένες από καιρό.

Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο της ανάπτυξης.

  • Η Επιχειρηματικότητα είναι ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας, της απασχόλησης και της δημιουργίας πλούτου, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Η Εξωστρέφεια, ενταγμένη σε ένα Εθνικό Σχέδιο δράσης για τις εξαγωγές, σημαίνει άνοιγμα σε νέες αγορές, με ταυτόχρονη μείωση των επιχειρηματικών κινδύνων. «Εθνικό Σχέδιο» σημαίνει ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Η ανταγωνιστικότητα, διότι είναι το κλειδί για το άνοιγμα των αγορών. Δεν αρκεί να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, αλλά χρειάζεται να έχουν και ανταγωνιστικές τιμές.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η αντιπαραγωγική κατανομή και επιτέλους τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν στην πραγματική παραγωγή και οικονομία.

 

Κυρίες και κύριοι,

κοινός στόχος όλων μας είναι η μετάβαση στη νέα εποχή αξιοποιώντας τις εμπειρίες του παρελθόντος. Πυξίδα σε αυτή την πορεία αποτελούν οι έρευνες, οι μελέτες, τα στοιχεία που μας παρέχει αδιάκοπα το Ινστιτούτο Μελετών & Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ.

Αποτελούν εργαλεία ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, ξεπερνώντας τις αδυναμίες μας, αποφεύγοντας τα λάθη μας, υπερνικώντας τις εμμονές μας και τις αγκυλώσεις μας.

Είναι πια εύκολα κατανοητό και από όλους αποδεκτό ότι πέρασαν οι εποχές του αυτοσχεδιασμού και των προσωπικών παρεμβάσεων. Πλέον η Ελλάδα έχει ανάγκη από άρτια δομημένες και καλά σχεδιασμένες παρεμβατικές πολιτικές.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην πλήρη, λειτουργική και ουσιαστική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για κατάρτιση, εξειδίκευση, επανένταξη και εν τέλει του στενέματος της μαύρης τρύπας της ανεργίας.

Με επίγνωση της κατάστασης και γνώση των πραγματικών απαιτήσεων της αγοράς πιστεύω ότι οι πολιτικές κατάρτισης πρέπει να επανασχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψη:
(α) Την ενίσχυση της ποιότητάς της και την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων που πρέπει να είναι σύγχρονες, ώστε να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της κοινωνίας της γνώσης.
(β) Τη διεύρυνση της δυνατότητα πρόσβασης στη δια βίου μάθηση πολιτών από όλα τα κοινωνικά και ηλικιακά στρώματα.
(γ) Τη θεσμοθέτηση διαφόρων επιπέδων μάθησης ανάλογα με τις δυνατότητες του καταρτιζομένου και
(δ) Την ενημέρωση όλων για τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της μάθησης.

Αυτοί είναι μερικοί από τους γενικούς άξονες σχεδίασης και υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης. Κατά περίπτωση, περιοχή και πληθυσμό θα πρέπει να προστεθούν και ειδικά χαρακτηριστικά.

Κυρίες και κύριοι,

δεν έχουμε τη συνταγή και τη λύση, αλλά γνωρίζουμε τα προβλήματα. Και ελπίζουμε ότι ως θεσμικοί φορείς, ως επαγγελματικές ενώσεις, ως παραγωγικές δομές θα κληθούμε να υποβάλλουμε τις εμπειρίες, τα προτάσεις, τα σχέδια μας! Και ελπίζουμε ότι κάποιες από τις ιδέες μας θα γίνουν αποδεκτές. Όχι για να ικανοποιηθεί η ατομική μας φιλαρέσκεια, αλλά για να αρχίσουμε κάποτε να επιλύουμε προβλήματα αντί να τα κρύβουμε κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας”.

Previous Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας